A dinoszauruszok túlélhették volna a becsapódást, ha az a Föld bármely más pontján történt volna

A Tohoku Egyetem kutatói bizonyítékokat találtak, amik szerint 66 millió évvel ezelőtt Chicxulub közelében becsapódott aszteroida szinte bárhol máshol csapódott volna be, akkor lényegesen mérsékeltebb lett volna a pusztítása és valószínűleg a dinoszauruszok is fennmaradtak volna.

A világ tudósai által a dinoszauruszok kihalásában felállított konszenzus szerint a kihalásért egy hatalmas, a mai Yucatan félszigethez közel becsapódó aszteroida a felelős, ami nagy mennyiségű kormot és más anyagokat juttatott a légkörbe, ami miatt a bolygó túl hideggé vált egy nagyjából három éves időszakra, ahhoz hogy a dinoszauruszok és a legtöbb más szárazföldi állat túléljen. Azonban most úgy tűnik hogy a becsapódást túlélhették volna, ha az a bolygó más pontján történt volna.

Hogy többet megtudjanak a bolygónk egész történelmét formáló eseményről a kutatók megvizsgálták a becsapódásról és annak helyéről eddig összegyűjtött adatokat. Az általuk készített szimuláció a terület talajában lévő szénhidrogének menyisége alapján megmutatta, hogy mekkora mennyiségű korom került a légtérbe. Ezek között a szénhidrogének között nemcsak az olaj és a szén volt jelen hanem más olaj tartalmú kőzetek is. A tudósok egy térképet is készítettek arról, hogy hol találhatóak még ilyen vagy ennél nagyobb sűrűségben szénhidrogének a Földön.

A csapat végül arra jutott, hogy az aszteroida egy különösen kedvezőtlen helyen csapódott be – a bolygó felszínének több mint 87%-án kevesebb szénhidrogénnel lépett volna kapcsolatba. Eszerint, ha a becsapódás egy kevésbé sűrű területen történt volna, kevesebb korom került volna a légtérbe és így a becsapódást követő lehűlés is enyhébb lett volna. És egy enyhébb lehűlés esetén a dinoszauruszok túlélése sem lett volna elképzelhetetlen.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.