A dinoszauruszokat kipusztító aszteroida 100000 éves felmelegedést indíthatott el

Egy amerikai tunéziai kutatócsapat bizonyítékot talált arra, hogy a 66 millió évvel ezelőtt a földbe csapódott aszteroida 100000 éven keresztül melegítette a Földet. A kutatók erre ősi halak csontvázában lévő oxigén arányokból következtettek.

Több korábbi tanulmány szól arról, hogy a mexikói Chicxulub területén 66 millió évvel ezelőtt becsapódott egy aszteroida. Más tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy ez az esemény hirtelen klímaváltozást váltott ki, ami a dinoszauruszok kihalásához vezetett. Az elméletek szerint a légkörbe kerülő füst és porrészecskék blokkolták a Nap sugarait ezzel lényeges lehűlést hozva a bolygón. Most egy új tanulmány szerint ez a lehűlési időszak igen rövid volt és egy lényegesen hosszabb felmelegedés követhette. A kutatók ehhez ősi hal maradványok csontjait és fogait vizsgálták meg.

A hal maradványokat a tunéziai El Kef ásatási területen gyűjtötték be. Ezt a területet az aszteroida becsapódása előtt és még utána is hosszú ideig a Tethys-óceán borította. A kutatók oxigén arányokat vizsgáltak, melyek jó indikátorai a víz hőmérsékletének, amikor a halak elpusztultak. A különböző mélységről gyűjtött minták lehetővé tették, hogy még az aszteroida becsapódás előtti időből is eredményeket kapjanak a víz hőmérsékletére és az azt követő több ezer év hőmérsékletére. Az eredmények szerint a víz hőmérséklete megközelítőleg 5 fokkal emelkedett a becsapódást követően nem sokkal és ez a felmelegedés nagyjából 100000 évig fennmaradt.

A kutatók szerint ez annak lehet a következménye, hogy a becsapódás rengeteg szén-dioxidot juttathatott a légtérbe – mivel az általa eltalált terület szénvegyületekben gazdag volt. Ezen felül a becsapódás valószínűleg hatalmas erdőtüzeket is okozott – amelyek szintén rengeteg szén-dioxidot juttattak a levegőbe. Így az eredmények alapján a közvetlen lehűlés csak nagyon rövid idejű volt és a hatalmas mennyiségű felszabadított szén-dioxid egy globális felmelegedést indított el.

A kutatók szerint még rengeteg munkára lesz szükség, hogy igazolják tényleg ez történt az egész bolygón és nem csak az aszteroida becsapódás miatt kiváltott helyi felmelegedésről van szó – ehhez valószínűleg hasonló mintákat kell keresniük egy más területen.

Forrás: science.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.