A diszlexia nem csak az olvasásról vagy a nyelvről szól, hanem valami alapvetőbb dologhoz, a megfigyelt dolgok befogadásához van köze, állítja egy új tanulmány.

Agyunknak előnyt jelent az ismétlés, mivel így az őt ért stimulációt egy, már meglévő élményhez tudja kötni – mint amilyen egy korábban hallott dal vagy látott arc. Az MIT kutatói, John Gabrieli vezetésével fMRI felvételeket készítettek önkéntesek agyi aktivitásáról, miközben azonos kategóriába tartozó dolgokat mutattak vagy mondtak nekik – szavakat, arcokat, hétköznapi tárgyakat. A vizsgálat alatt a diszlexiában szenvedők agyi aktivitása kisebb mértékű hozásszokásról számolt be, mint az egészséges alanyoké.

“Ez nagy meglepetés volt a számunkra,” mondta Gabrieli, “mivel az olvasási rendellenességgel rendelkező embereknek általában nincs problémájuk az arcok és tárgyak felismerésével.”

A csapat ezután a hallás és látás mellet a diszlexia többi érzékszerve gyakorolt hatását tervezi megvizsgálni. A kérdés azonban, amit ez az új tanulmány felvet: Ha a diszlexia a teljes memóriát érinti, akkor miért csak az olvasás terén okoz észrevehető változást? A csapat szerint a magyarázat igen egyszerű: az olvasás egy nehéz feladat.

“Hosszú evolúciós folyamatoknak köszönhetjük hogy az agyunk képes tárgyakat és arcokat felismerni,” mondta Gabrieli.

Az olvasásnál már más a helyzet. Kevés olyan dolog van, ami az agyi rugalmasságunknak nagyobb kihívást jelentene, mint megtanulni olvasni.  A hosszabb evolúciós időszak miatt az előbbihez más alternatív útvonalak is kialakulhattak az agyban, melyek ugyanazt a célt szolgálják, viszont az olvasásra már nem használhatóak olyan hatékonyan.

A csapat abban reménykedik, hogy ezek az eredmények a jövőben egy olyan gyógyszer kifejlesztéséhez vezethetnek majd, melyek a diszlexia tüneteit csillapítják.

“Nem egy olyan gyógyszert képzelünk el ami a nyelvi problémákat is megoldja, mivel az túl komplikált lenne, ” tette hozzá Gabrieli. “Azonban az agyi rugalmasság egy olyan témakör, amiről az agykutatók egyre többet tudnak.”

Forrás: cell.com