Kategóriák Ember

A dobhártyánk együtt mozog a szemünkkel

A dobhártyánk látszólag együtt mozog a szemünkkel, arra fókuszálva hallásunkat amerre éppen nézünk. Az, hogy ez miért van így még tisztázatlan, de az egyik vezető elképzelés, hogy így könnyebben meghatározhatjuk, hogy mitől is ered egy bizonyos hang.

Jennifer Groh, a Duke Egyetemről munkatársaival mikrofonokat helyezett önkéntesek fülébe hogy megvizsgálja hogyan változik a dobhártya a szakkádok alatt- ami akkor következik be, amikor szemünk az egyik helyről a másikra fókuszál. Ennek nem vagyunk tudatában de szemünk több szakkádon esik át másodpercenként, hogy magába fogadja a külvilágot.

16 ember vizsgálatával a kutatók megállapították, hogy az észlelt nyomásváltozás a fülcsatornában valószínűleg akkor következik be amikor középfül izma meghúzza a dobhártyát. Ezek a nyomás különbségek azt mutatták, hogy ha például balra nézünk akkor a bal dobhártya beljebb húzódik a fülbe, amíg a jobb épphogy jobban kiemelkedik.

Ez a változás 10 milliszekundummal azelőtt indul el mielőtt még a szem elkezdene mozogni és nagyjából több tíz milliszekundumig marad úgy amikor a szem már megállapodott.

“Úgy gondoljuk hogy még mielőtt a szem mozogna, az agy már jeleket küld a fülnek hogy ‘Utasítottam a szemet fogy forduljon 12 fokkal jobbra’,” mondta Groh.

A dobhártya fókuszváltást követő mozgása valószínűleg felkészíti a fület hogy egy meghatározott irányból haljon hangokat.

A tudósok szerint az még nem teljesen tisztázott, hogy miért is következik be ez a változás, de az egyik elképzelés az hogy a szem és a fül együtt mozgása megkönnyíti az agy számára hogy összekösse a látottakat a halottakkal.

Ez a felfedezés hatással lehet a hallókészülékekre is, amik jelenleg minden beérkező hangot ugyanolyan mértékben erősítenek fel.

Egy normális hallású ember agya képes annak a beszédére fókuszálni akivel éppen beszélget az éteremben, amíg kiszűri a közeli asztaloknál zajló beszélgetéseket.

“El tudom képzelni hogy majd ezt a mechanizmust is felhasználják a hallókészülékek gyártásához,” mondta Groh.

Forrás: biorxiv.org

Megosztás
Címkék: emberfülszem
arsratio

Legutóbbi tartalom

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Olajjal táplálkozó baktériumokat fedeztek fel a Mariana-árok fenekén

A Kelet Anglia Egyetem kutatói egy különleges olajjal táplálkozó baktériumot fedeztek fel a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban. A kutatásban…

2019-04-19 7:03 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.