Kategóriák Ember

A dopaminnak szerepe lehet a meggyőződések megváltozásában

A kutatóknak most először sikerült agyi felvételeket készíteni arról, amikor egy ember éppen megváltoztatja a rövid távú meggyőződését. Az eredmények szerint ennek az agyi aktivitásnak köze van a dopaminhoz.

A brit kutatók azt vizsgálták, hogy milyen agyi aktivitás kíséri egy meggyőződés megváltozását. A kutatás eredményeinek az általánosabb meggyőződés – például a hit – kialakulásának megértésében is segíthetnek.

Az agyunk számára az egyik legnagyobb kihívást a külső környezet lehető legpontosabb leképezése jelenti, amit az egyre újabb érzékelésekkel folyamatosan bővít. Már korábbi kutatások során kiderült, hogy az egereknél ebben a folyamatban fontos szerepe van a dopamin neurotranszmitternek, viszont eddig nem találtak bizonyítékot rá, hogy az embereknél is ez lenne a helyzet – főleg az emberi dopamin rendszer mérésében adódó nehézségek miatt.

A kutatás során egészséges önkéntesek agyáról készítettek felvételeket, amíg azok olyan feladatokat teljesíthettek, melyeknek szerves része volt a környezetükről alkotott meggyőződéseik folyamatos rugalmas változtatása.

“A világról alkotott meggyőződéseinket az érzékszerveink által biztosított információkból képezzük,” mondta Matthew Nour, a kutatás vezetője. “Amikor az érzékelésünk meglep minket, akkor az azt jelentheti, hogy a külvilág megváltozott és emiatt frissíthetjük a meggyőződésinket. Például, ha azt mondják nekünk, hogy kint süt a nap, viszont ezután esőcseppek hangját halljuk, akkor módosítjuk a meggyőződésünket. A funkcionális agyi képalkotás felhasználásával megvizsgálhatjuk, hogy mi történik az agyban, amikor az emberek ilyen módon frissítik a meggyőződésüket.”

A kutatás során az önkéntesek egy sornyi hangra és képre reagáltak, melyek időnként meglepőek voltak és megváltoztathatták a környezetükről alkotott képüket. A kutatók eközben fMRI (funkcionális Mágneses Rezonanciavizsgálat) segítségével mérték az agyi aktivitásban bekövetkező változásokat, amíg ezt kiegészítve PET (Pozitron Emissziós Tomográfia) segítségével a dopamin rendszerben bekövetkező változásokat is rögzítették.

Az eredmények szerint, amikor az emberek éppen megváltoztatják a meggyőződésüket két olyan agyi terület aktiválódik, aminek fontos szerepe van a dopaminrendszerben és az aktivitásról a mérések alapján azt is megállapították, hogy valószínűleg a dopamin váltja ki.

Amíg a dopamin rendszerről már korábban kiderült, hogy fontos szerepet játszik a jutalmazás alapú tanulásban, viszont ez az első bizonyíték arra, hogy a dopaminnak általánosabb szerepe is van az emberi meggyőződéseben.

A felfedezésnek fontos jelentősége van, mivel több gyógyszer és drog is lényeges változásokat idéz elő a dopaminrendszerben. Például a kokain és az amfetamin hatására megnő a dopamin kibocsátás, ami így kihatással van a fogyasztók világról alkotott képére is. A dopamin ezen felül több pszichiátriai rendellenességben is szerepet játszik, ami ezek szerint fontos lehet a betegség miatt megjelenő abnormális nézetek megjelenésében is.

Forrás: pnas.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A fertőzések miatt jelenhettek meg az első melegvérű állatok

A láz hat millió évvel ezelőtt jelent meg az akkori állatoknál, mint a fertőzésekre adott immunválasz. Ezek az állatok viszont…

2019-06-15 9:52 du.

Rejtélyesen hatalmas tömeget fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterében

Rejtélyesen hatalmas mennyiségű anyagot fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterének számító holdi Déli-sark-Aitken medencében. A Baylor Egyetem új kutatása szerint…

2019-06-15 9:39 du.

Kiderült hol és mikor alakulhatott ki a kannabisz szívás

A kannabiszt már több évezrede termesztik Kelet-Ázsiában. Azonban viszonylag keveset lehet tudni a növény korai felhasználási módjairól és arról, hogy…

2019-06-15 9:32 du.

Az idegrendszer generációkon átívelő változásokat is képes kiváltani

A fonalférgek szinte az összes élőhelyen megtalálhatóak és az egyik legjobban tanulmányozott élőlényekként tartják számon őket. Amíg gyors szaporodásuk előnyös…

2019-06-13 9:03 du.

Komoly kapcsolat van a tojásokban lévő koleszterin és a szívproblémák között

Egy új felmérés szerint komoly szerepe van az elfogyasztott tojások számának, a szív- és érrendszeri problémák és az elhalálozás kockázatának…

2019-06-13 8:14 du.

Megoldást találtak a napelemek egyik alapvető hibájára

40 év után a Manchester Egyetem kutatói kiderítették mi is áll a napelemek egyik alapvető hibája mögött. A napelemek jelenleg…

2019-06-07 10:40 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.