A drakula hangyáké a leggyorsabban mozgó testrész

Felejtsük el a sáskarákokat; egy új tanulmány szerint a drakula hangyák (Mystrium camillae) csáprágója akár 90 méter per másodperces sebességgel is képes összecsapni – ami így az eddigi leggyorsabb dokumentált állati mozdulat.

A kutatók szerint a hangyák lehengerlő gyorsaságának a védekező és a támadó viselkedésükben is fontos jelentősége lehet és a faj különlegesen erős csáprágója azért is egyedi mivel a más hangyákra jellemző hármas tagolódás náluk egyáltalán nincs jelen – az egész csáprágót egy egyesített elem alkotja.

Ezen felül más hangyákhoz viszonyítva, melyeknél a csáprágót egy nyitott pozícióból zárják össze, addig a drakula hangyáknál a csáprágók végeinek összeérintésével kezdenek egyre nagyobb nyomást kifejtenie, ezzel hatalmas erőt szabadítva fel, amikor az egyik csáprágó vége lecsúszik a másikról.

A vizsgálatok szerint ez a felgyülemlett feszültség lehetővé teszi a hangyáknak hogy náluk lényegesen nagyobb rovarokat is messze lökjenek maguktól vagy akár a vadászatuk során el is kábítsák őket.

Amíg eddig is ismert volt, hogy a különböző hangyafajok rendkívül gyorsan tudják mozgatni a csáprágóikat, addig a mozdulat sebességének megállapításához rendkívül gyors kamerákat kellet alkalmazniuk a kutatóknak, akik a rovarok fejszerkezetét ezután röntgen képalkotással is megvizsgálták – ezzel jobb képet adva anatómiai felépítésükről is.

Ezen felül a kutatók azt is kiderítették, hogy a drakula hangyák különböző kasztjaiba tartozó hangyák csáprágói között milyen strukturális különbségek vannak és azok milyen hatással vannak az összecsapásuk erejére.

A kutatás arra is fényt derített, hogy a hagyományos hangya csáprágókhoz viszonyítva csak apróbb alakbeli változtatásokra volt szükség, hogy kialakuljon a drakula hangyáknál is látott összecsapó csáprágó.

A kutatócsapat a jövőben még többet szeretne megtudnia a hangyákról és arról, hogy ezek a változások milyen hatással is voltak az egyes fajok viselkedésére és életmódjára.

Forrás: royalsocietypublishing.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

1 Hozzászólás

  1. A hangyáknak nem CSÁPRÁGÓJUK van(!!!), mert az egy másik teljesen más ízeltlábú csoport (Chelicerata) szájszerve!!!
    Szarvas hiba!!!!

    válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.