A drogfüggőség hat agyi hálózat károsodásához köthető

Az Icahn Orvosi Egyetem szakértői több mint száz drogfüggőséggel kapcsolatban megjelenő tanulmány eredményei vizsgálták felül. Az eredményeik szerint a drog függőség viselkedés kialakításához hat agyi hálózat károsodására volt szükség, melyek többek között a döntéshozatalban, a gátló kontrollban és a szociális-érzelmi folyamatok feldolgozásában vesznek részt.

A drogfüggőség egy olyan rendellenesség, ami nem csak a folyamatos drog keresés és bevétel kényszerét, hanem más a gondolkodásban és az érzelmek terén bekövetkező alapvető változásokat is magába foglal. Magába foglal olyan klinikai tüneteket, mint a mámor, a túlfogyasztás és az elvonás körfogását, ami egy egyre erősödő irányíthatatlan droghasználathoz vezet – melynek rendkívül káros, akár halálos, következményei is lehetnek -, amíg a drogból nyert élvezet fokozatosan csökken.

Amíg a korai drogfüggőséggel kapcsolatos kutatások főleg a drog jutalmazó hatásainak megértése körül forgott, addig a legújabb kutatások már felfedezték, hogy bizonyos gondolkodási és érzelmi problémák segíthetik elő, a függőség folyamatának kezdetét, eszkalációját és fenntartását. Ezeknek a háttérben meghúzódó károsodott neurális mechanizmusoknak a pontosabb megértése segíthet egy célzottabb és eredményesebb közbeavatkozást és megelőzést fejleszteni.

Még 2002-ben hozták létre az iRISA (Impaired Response Inhibition and Salience Attribution) modellt, ami azt javasolta, hogy a szerhasználat több fajtáját is két széleskörű neuropszichológiai funkció károsodása – a válasz gátlás (ami lehetővé teszi az egyének számára, hogy gátat szabjanak az ösztönös viselkedésüknek) és az érték hozzárendelés (ami lehetővé teszi, hogy egy adott dolgot értékesnek vagy fontosnak tartsunk) – és az ezekben a folyamatokban közreműködő vegyületek okozhatják.

A modell megalkotásához és vizsgálatához rengeteg neurális képalkotási eljárást (MRI, EEG, Pozitronemissziós tomográfia) és több neuropszichológiai tesztet is bevetettek, hogy kiderítsék milyen neurobiológiai háttere van az emberi drogfüggőségnek – és hogyan változik meg az emberek értékszemlélete és romlik le az önkontrollja.

“A mostani felülvizsgálatot azért hajtottuk végre, hogy felfrissítsük a iRISA modellt a neurális képalkotás szakirodalom legújabb bizonyítékaival úgy, hogy szisztematikusan felülvizsgáltunk 105, 2010 óta megjelent feladat-orientált neurális képalkotási tanulmányt,” mondta Rita Goldstein, a modell megalkotója és a jelenlegi felülvizsgálat vezetője. “Következetesen találtunk károkat az agyi funkcióban 6 nagy méretű agyi hálózatnál, különböző feladatok végrehajtása közben. Amíg ezeknek a különböző agyi hálózatoknak a bevonása a feladatoktól függött, addig általánosan megfigyeltük a drogokkal kapcsolatos kontextusban (például a kábítószer-jeleknek való kitettség során), a drog függő személyeknél nagyobb aktivitást észleltek a döntéshozatalért, a gátló kontrollért és a szociális-érzelmi folyamatok feldolgozásában résztvevő területeken, viszont kevésbé reagáltak, amikor nem drogokkal kapcsolatos feladataik voltak, ahogy azt a iRISA modell is előrejelezte.”

Az érintett agyi hálózatokat hat csoportra osztották szerepük szerint. A “jutalmazó hálózat(reward network), ami az agykéreg és egyéb agyi területek azon részeit foglalja magába, aminek az értékmeghatározásban van szerepe, a “szokás hálózat(habit network), ami az automatikus viselkedések megtanulásáért felelős, a “kiemelő hálózat(salience network), ami a figyelmet a fontosabbnak tartott stimuláció felé fordítja, az “végrehajtó hálózat(executive network), ami a lehetséges viselkedési-formák közötti választást segíti elő. Ez a négy hálózat volt eredetileg az iRISA modellben, viszont később kiegészítették őket további kettővel: az “önirányítási hálózattal” (self-directed network), ami az ön-irányított/ önhivatkozó kognitív folyamatokban vesz részt és a “memória hálózat(memory network), melynek a rugalmas tanulásban és a nevéből is adódóan a memóriában van szerepe.

A kutatók szerint ez az első igazi szisztematikus vizsgálat a szerfüggőségben részt vevő hálózatok terén – amik látszólag nem függnek a használt szertől, hanem általánosak a függőségekre nézve. A csapat szerint ezek a drogfüggőség hátterében lappangó általános jellemzők segíthetnek abban, hogy megfelelő kezelést alakítsanak ki, amivel enyhíthetők ezek az agyi problémák és a segítségükkel a függőség is könnyebben leküzdhetővé esetleg megelőzhetővé is válhat.

Forrás: cell.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.