A fahéj segíthet leszámolni a zsírral

Michigan Egyetem új kutatása szerint az ünnepek kedvelt fűszerét, a fahéjat, az elhízás elleni küzdelemben is segítségül hívhatjuk.

A tudósok már korábban megfigyelték, hogy a fahéjaldehid, a fahéj ízét adó olaj, látszólag megvédi az egereket az elhízástól és a hiperglikémiától. Azonban az e mögött húzódó mechanizmus eddig ismeretlen volt.

Most viszont Jun Wu, az egyetem docense, csapatával jobban meg akarta érteni a fahéjaldehid hatásait és kideríteni, hogy annak védelmező hatása az embereknél is működik e.

“Megállapítottuk, hogy ez a vegyület hatással van az anyagcserére,” mondta Wu. “Így ki akartuk deríteni, hogy hogyan és milyen útvonalak vesznek részt benne, hogy néz ki az egerek esetében és hogyan néz ki emberi sejteknél.”

Az eredmények szerint a fahéjaldehid úgy javítja az anyagcsere egészségét, hogy közvetlen hatással van a zsírsejtekre, arra ösztönözve őket hogy energiát használjanak fel.

A csapat önkéntesektől vett – különböző korcsoportból, etnikumból vagy testtömeg indexel rendelkező egyéntől-  emberi zsírsejteket tesztelt. Amikor a sejteket fahéjaldehiddel kezelték, a kutatók észrevették, hogy több olyan gént is kifejtenek,, ami elősegíti a lipidek metabolizmusát, illetve a zsírsejtek energia felhasználását elősegítő gének aktivitásában is növekedést tapasztaltak.

A zsírsejtek normális esetben lipidek formájában tárolnak energiát. Ez a fajta hosszú távú tárolás előnyös volt az őseink számára, akik lényegesen kevésbé jutottak zsírokban gazdag ételekhez, így sokkal nagyobb igényük volt az energia elraktározására. A felhalmozott zsírt így a test élelemben szűk vagy hideg időben képes elégetni, ezzel energiához juttatva minket.

“Nem olyan régóta vált ez a túlzott energia többlet problémává,” mondta Wu. “Az evolúció során, az ellenkezője – az energia hiány – volt a probléma. Így bármilyen energia elnyelő folyamat kikapcsol, amint megszűnik az igény rá.”

Az egyre nagyobb problémákat okozó elhízás járvány miatt a tudósok elkezdtek új módszerek után kutatni, amivel rávehetik a zsírsejteket az általuk tárolt energia elhasználására.

A kutatók szerint a fahéjaldehid épp egy ilyen módszer lehet, és mivel a használata már így is elterjedt az élelmiszer iparban, így a betegeket könnyebb lehet meggyőzni a fahéj alapú kezelésre, mint a tradicionális gyógyszeres kezelésekre.

“A fahéj már több ezer éve az étrendünk részét képezi és az emberek általában élvezik,” mondta Wu. “Így ha képes megvédeni minket az elhízástól is, akkor egy könnyebben betartható módszert jelent a betegek számára az anyagcseréjük egészségének megőrzésére.”

De mielőtt még mindannyian elkezdenénk fahéjjal fűszerezni mindent, a tudósok figyelmeztetnek, hogy még további kutatásokra van szükség,  hogy megállapítsák hogyan hasznosítható legjobban a fahéjaldehidek hatása, a lehetséges káros hatások elkerülése mellett.

Forrás: metabolismjournal.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.