A farkasok együttműködőbbek egymással, mint a kutyák

A Bécsi Orvosi Egyetem kutatócsapata felfedezte, hogy a farkas falkák együttműködőbben viszonyulnak egymáshoz mint kutyák csoportjai. A kutatásról készült tanulmányban a csapat leírja, hogy hogyan vizsgálták az állatok csoportjait a kutató központban és milyen dolgokra jöttek rá.

A tudósok leszögezték, hogy a jelenlegi tudományos konszenzus szerint a kutyák szociálisabbak mint a farkasok, mivel generációkon keresztül úgy tenyésztették őket, hogy szociálisak legyenek az emberekkel. Azonban a kérdés az, hogy ezek a szociális képességeiket más kutyák esetében is használják? Ez a kérdés motiválta az állatok viselkedéséének vizsgálatát.

Hogy leteszteljék mennyire működnek együtt a farkas falkák vagy a kutya csoportok tagjai, a kutatók egy olyan berendezést állítottak fel ami lehetővé teszi, hogy két állat együttműködésével hozzáférjenek a jutalomfalathoz. Hogy hozzájussanak ehhez az állatoknak egyszerre kellet két különböző kötelet meghúznia.

A kutatók több százszor hajtották végre a kísérletet mind kutya mind pedig farkas párokkal, majd összegezték az eredményeket. A kutatók azt találták, hogy a kutyák nem voltak jók az együttműködésben és az összesen 472 próbálkozásból mindössze kétszer értek el a jutalomig, amíg a fakasok a maguk 416 lehetőségéből 100-szor kaparintották meg az ételt.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy a farkasok akkor teljesítettek legjobban ha egy ismerős velük hasonló “rangban” lévő falkatárssal rakják őket egy csoportba. Az állatokat megfigyelve a kutatók arra is rájöttek, hogy a farkasok többször közelítették meg az ételt a társukkal együtt, amíg a kutyák legtöbb esetben megvárták amíg társuk befejezi az eszköz átnézését.

Az kutatás így arra utal, hogy annak ellenére hogy a kutyák szociálisabbak és együttműködőbbek az emberekkel , ez társaikra nézve kevésbé elmondható.

Forrás: pnas.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.