A farkasok jobban értik az ok-okozati viszonyokat mint a kutyák

Az ausztriai Farkas Kutató Központ tudósinak új kutatása alapján a háziasított kutyák elveszítették néhány veleszületett képességüket, amikor megszelídítették őket.

A tanulmányban hasonló környezetből kiemelt kutyákat és farkasokat vizsgáltak és az eredmények szerint a farkasok jobbak bizonyos dolgokban, köztük az ok-okozati viszony jobb megértésében.

“A gyerekek korán megtanulják az ok okozati viszonyokat, mint például, hogy ha megérintenek egy forró tűzhelyet akkor az megégeti őket,” mondta Michelle Lampe, a tanulmányt végző nemzetközi csapat vezetője. “A tanulmányunk megmutatta, hogy a farkasok is megértik ezeket a kapcsolatokat, de a négylábú háziasított társaink nem.”

“Nem zárható ki, hogy a különbséget az okozza hogy a farkasok kitartóbbak a felderítésben mint a kutyák. A kutyákat úgy kondicionáltuk, hogy tőlünk kapják az ételüket, amíg a farkasok a természetben maguknak szerzik be.”

A kutatók összesen 14 kutya és 12 emberhez szoktatott farkas kognitív képességeit vizsgálták meg. A teszteknek része volt, hogy az állatoknak két tárgy közül kellet választaniuk, amiből az egyik rejtett ételt tartalmazott a másik viszont üres volt. Ezzel a kutatók azt akarták kideríteni, hogy az állatok képesek e vizuális jeleket, tekinteteket, vagy kézjeleket arra használni, hogy a jó edényt válasszák ki.

Mind a kutyák mind pedig a farkasok képesek voltak felhasználni a jeleket az ételt tartalmazó edény kiválasztására, azonban az emberi jelek nélkül csak a farkasok voltak képesek megfelelően kikövetkeztetni az étel helyét.

“Ennél a kísérletnél a farkasok jobban teljesítettek az ok-okozati viszonyok megértésében, ami kutyákból hiányzott,” mondta Juliane Kaminski, a kutatás egyik résztvevője a Portsmouth Egyetemről.“A mód, ahogyan a farkasok felhasználták a szemkontaktust, kifejezetten érdekes volt. Ez segíthet majd a tudósoknak jobban megérteni, hogyan váltak ezek a vadállatok a négylábú társainkká.”

“A farkasok képessége az emberek kommunikációs jeleinek megértésére lehetővé tehették a megszelídítésüket,” mondta Juliane Bräuer, az Emberi Történelemtudomány Max Planck Intézetétől.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy az eredmények azért is meggyőzőek mert amellett, hogy olyan kutyákat és farkasokat vizsgáltak, amik azonos körülmények között éltek és hasonló kiképzésnek voltak kitéve, olyan kutyákat is megvizsgáltak, amik falkában élnek szabadon vagy éppen háziállatként egy családnál.

“Képesek voltunk elválasztani a háziasítás hatásait a nevelés és az életkörülmények hatásától,” mondta Virányi Zsófia, a Bécsi Állatorvosi Egyetemről.

Forrás: nature.com | Kép: Felicity Robinson, Wolf Science Center

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.