A fejlábúak képesek a saját genetikájuk módosítására

A polipok, a tintahal és a szépiák így is elég furcsák, de most kiderült hogy képesek módosítani a genetikájukat.

Más állatokkal szemben a cephalopoda – azaz fejlábúak – családjába tartozó élőlények látszólag nincsenek korlátozva DNS-ük által teljes mértékben. Időnként megzavarják a genetikai kódjukat amíg azt a szállító molekulák hordozzák. Ez a hatás miatt a sejtjeik eltérő fehérjéket tudnak készíteni, ami érdekes következményekhez vezet.

A tudósok szerint elképzelhető, hogy a családba tartozó fajok evolúcióját az RNS módosítások hajtják előre és nem pedig a DNS mutációja, és ez magyarázatul szolgálhat a fejlábúak összetett viselkedésére – vadászat, fejlett szociális viselkedés – és magas intelligenciájára, mivel a módosítások egy jelentős része a neurális géneket érinti.

A tudósok felfedezték hogy a RNS átiratok 60 százalékát a tintahalak az agyukban történő módosításokkal kódolják újra.Ehhez hasonló RNS módosítást figyeltek meg kettő polip és egy szépia fajnál is, amíg más állatoknál, ilyen újrakódolásnak az előfordulása csak az esetek sokkal kevesebb mint 1 százalékában fordul elő.

A pontos mechanika amivel ezek a változások történnek még mindig nem teljesen tiszta a kutatóknak sem.

“Mikor lép életbe és milyen környezeti hatásokra van szükség? Lehet, hogy olyan egyszerű mint a hőmérséklet változása vagy akár olyan összetett mint a tapasztalat vagy a memória egy formája,” mondta Joshua Rosenthal, a kutatás vezetője.

A fejlábúaknak ezzel még egy különleges tulajdonsága derült ki, a spontán színváltoztatásuk, kék vérük és a polarizált fény látásuk mellett.

Forrás: cell.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.