Kategóriák Ember

A felejtés nehezebb, mint az emlékezés

A Texasi Egyetem új kutatása szerint a felejtés nagyobb mentális erőfeszítést vesz igénybe, mint az emlékezés.

A tanulmány szerint ha el szeretnénk felejteni egy kellemetlen élményt, akkor nagyobb figyelmet kell fordítanunk rá. Ez a meglepő eredmény éppen ellentétes azzal az általános elképzeléssel, hogy a szándékos felejtéskor el kell terelni a figyelmet arról a témáról, amit el szeretnénk felejteni.

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy például a traumatikus emlékek elfelejtése komoly adaptív előnyt jelenthetett őseink számára. Míg a tudatos felejtés képességének létezését több tucatnyi kutatás is igazolta, az agyunkban ilyenkor lejátszódó folyamatok mindmáig nem igazán ismertek. A kutatók szerint az e területen szerzett új ismeretek elősegíthetik a traumás emlékektől szenvedő emberek kezelését is.

Az emlékeink az agykutatás jelenlegi állása szerint nem statikusak, az agy folyamatosan módosít rajtuk – ami miatt egyre absztraktabbá válnak. Emiatt az agy folyamatosan emlékszik és felejt, kiemelten az alvás során.

A korábbi, felejtéssel foglalkozó kutatások mindig kiemelten csak egyes kifejezetten aktív agyi területekre fókuszáltak – mint az érzelmekért is felelős hippokampusz és az agyi hálózatokat irányító prefrontális agykéreg. Most azonban a korábbiakkal szemben a különböző érzékszervek információit feldolgozó agykérgek aktivitására fókuszáltak, valamint az ezekkel az aktivitási mintákkal összefüggésben álló, összetett érzetek alkotta emlékekre.

A kutatás során a csapat neuroleképezéses módszerekkel felvételeket készített önkéntesek agyi aktivitásáról, miközben jelenetekről és arcokról készített képeket mutattak nekik, valamint arra kérték őket, hogy véssék az eszükbe, vagy éppen igyekezzenek elfelejteni a látottakat.

Az eredmények így nem csak azt a feltevést igazolják , hogy az ember képes az akaratlagos felejtésre, hanem arra is rávilágítanak, hogy a sikeres felejtéshez nagyobb agyi aktivitás párosul, mint a sikeres emlékezéshez.

Mindamellett az is fontos, hogy ennek az aktivitásnak egy bizonyos, közepes szintet kell elérnie, mivel amikor ennél nagyobb aktivitás párosult a felejtési kísérlethez, akkor a céllal ellentétesen éppen hogy megerősíteni sikerül az emléket. Ez a megemelkedett aktivitás az eredmények alapján tudatos szándék eredménye.

Az eredmények azt is feltárták, hogy a kísérlet résztvevői sokkal könnyeben felejtettek el jeleneteket, mint arcokat – ami a kutatók szerint részben az arcok érzelmi töltöttsége miatt lehet, aminek a feldolgozásában több agyi terület is részt vesz.

A csapat elmondása szerint a mostani kutatás is még csak a felejtés kérdésének felszínét karcolgatja, és még rengeteg további vizsgálatra és ezek megismétlésére lesz szükség, mielőtt kijelenthetnék, hogy valóban ismerjük a felejtés folyamatát.

Mindenesetre a mostani tanulmány elgondolkodtató, és jó alapot képez a szakterület jövőbeli kutatásai előtt is.

Forrás: jneurosci.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az intenzív agyi aktivitás miatt álmosodunk el

Egy új zebrahalakon végzett kutatás szerint a nap során végzett agyi aktivitás intenzitása és nem pedig az ébren töltött idő…

2019-09-19 4:34 du.

Idegek és izmok hajtotta hibrid biorobotot fejlesztettek ki

Kutatók olyan puha robotokat fejlesztettek ki, melyek fénnyel irányított neuromuszkuláris szövetek segítségével mozognak. A projekt még 2014-ben indult, amikor is…

2019-09-19 4:25 du.

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.