Kategóriák Ember

A felejtés nehezebb, mint az emlékezés

A Texasi Egyetem új kutatása szerint a felejtés nagyobb mentális erőfeszítést vesz igénybe, mint az emlékezés.

A tanulmány szerint ha el szeretnénk felejteni egy kellemetlen élményt, akkor nagyobb figyelmet kell fordítanunk rá. Ez a meglepő eredmény éppen ellentétes azzal az általános elképzeléssel, hogy a szándékos felejtéskor el kell terelni a figyelmet arról a témáról, amit el szeretnénk felejteni.

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy például a traumatikus emlékek elfelejtése komoly adaptív előnyt jelenthetett őseink számára. Míg a tudatos felejtés képességének létezését több tucatnyi kutatás is igazolta, az agyunkban ilyenkor lejátszódó folyamatok mindmáig nem igazán ismertek. A kutatók szerint az e területen szerzett új ismeretek elősegíthetik a traumás emlékektől szenvedő emberek kezelését is.

Az emlékeink az agykutatás jelenlegi állása szerint nem statikusak, az agy folyamatosan módosít rajtuk – ami miatt egyre absztraktabbá válnak. Emiatt az agy folyamatosan emlékszik és felejt, kiemelten az alvás során.

A korábbi, felejtéssel foglalkozó kutatások mindig kiemelten csak egyes kifejezetten aktív agyi területekre fókuszáltak – mint az érzelmekért is felelős hippokampusz és az agyi hálózatokat irányító prefrontális agykéreg. Most azonban a korábbiakkal szemben a különböző érzékszervek információit feldolgozó agykérgek aktivitására fókuszáltak, valamint az ezekkel az aktivitási mintákkal összefüggésben álló, összetett érzetek alkotta emlékekre.

A kutatás során a csapat neuroleképezéses módszerekkel felvételeket készített önkéntesek agyi aktivitásáról, miközben jelenetekről és arcokról készített képeket mutattak nekik, valamint arra kérték őket, hogy véssék az eszükbe, vagy éppen igyekezzenek elfelejteni a látottakat.

Az eredmények így nem csak azt a feltevést igazolják , hogy az ember képes az akaratlagos felejtésre, hanem arra is rávilágítanak, hogy a sikeres felejtéshez nagyobb agyi aktivitás párosul, mint a sikeres emlékezéshez.

Mindamellett az is fontos, hogy ennek az aktivitásnak egy bizonyos, közepes szintet kell elérnie, mivel amikor ennél nagyobb aktivitás párosult a felejtési kísérlethez, akkor a céllal ellentétesen éppen hogy megerősíteni sikerül az emléket. Ez a megemelkedett aktivitás az eredmények alapján tudatos szándék eredménye.

Az eredmények azt is feltárták, hogy a kísérlet résztvevői sokkal könnyeben felejtettek el jeleneteket, mint arcokat – ami a kutatók szerint részben az arcok érzelmi töltöttsége miatt lehet, aminek a feldolgozásában több agyi terület is részt vesz.

A csapat elmondása szerint a mostani kutatás is még csak a felejtés kérdésének felszínét karcolgatja, és még rengeteg további vizsgálatra és ezek megismétlésére lesz szükség, mielőtt kijelenthetnék, hogy valóban ismerjük a felejtés folyamatát.

Mindenesetre a mostani tanulmány elgondolkodtató, és jó alapot képez a szakterület jövőbeli kutatásai előtt is.

Forrás: jneurosci.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hanggal és fénnyel együtt értek el hatalmas adatátviteli sebességet

Kutatók áttörést értek el a terahertz-es kvantum lézerek terén, melyekkel így már akár 100 Gbit/s-es adatátviteli sebességet is el tudtak…

2020-02-18

Megfelelő stimulációval is ‘felébreszthető’ az öntudat

Az idegtudomány egyik központi kérdése, hogy mi is az öntudat és hogy az agy mely részéből ered. Egy új kutatás…

2020-02-18

Már karnyújtásnyira van a fotoszintézis teljes megértése

A növények már több száz millió éve nyerik éltető energiájukat a napból, viszont az algák és a fotoszintetizáló baktériumok még…

2020-02-11

Az egyik eddigi legnagyobb rákkutató projekt megmutatja milyen mutációk állnak a betegségek mögött

Egy hatalmas nemzetközi tanulmány keretében rögzítik a rákos megbetegedések kiváltó okait, ezzel azt célozva, hogy olyan DNS hibákat tudjanak kimutatni,…

2020-02-11

A Föld keringési pályájának megváltozása is komoly szerepet játszott a tömeges kihalásokban

Egyre biztosabbak vagyunk benne, hogy a globális klímaváltozás mögött az emberi tevékenységek hatásai rejlenek és ezzel fokozatosan közelítünk a hatodik…

2020-02-11

Egyes darazsak képesek az arcfelismerésre

Egy darázs faj tagjai képesek megkülönböztetni társaikat az arcuk alapján. Ez a rovarok körében rendkívül ritka és a faj csoportos…

2020-02-03

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom