Kategóriák Ember

A felejtés nehezebb, mint az emlékezés

A Texasi Egyetem új kutatása szerint a felejtés nagyobb mentális erőfeszítést vesz igénybe, mint az emlékezés.

A tanulmány szerint ha el szeretnénk felejteni egy kellemetlen élményt, akkor nagyobb figyelmet kell fordítanunk rá. Ez a meglepő eredmény éppen ellentétes azzal az általános elképzeléssel, hogy a szándékos felejtéskor el kell terelni a figyelmet arról a témáról, amit el szeretnénk felejteni.

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy például a traumatikus emlékek elfelejtése komoly adaptív előnyt jelenthetett őseink számára. Míg a tudatos felejtés képességének létezését több tucatnyi kutatás is igazolta, az agyunkban ilyenkor lejátszódó folyamatok mindmáig nem igazán ismertek. A kutatók szerint az e területen szerzett új ismeretek elősegíthetik a traumás emlékektől szenvedő emberek kezelését is.

Az emlékeink az agykutatás jelenlegi állása szerint nem statikusak, az agy folyamatosan módosít rajtuk – ami miatt egyre absztraktabbá válnak. Emiatt az agy folyamatosan emlékszik és felejt, kiemelten az alvás során.

A korábbi, felejtéssel foglalkozó kutatások mindig kiemelten csak egyes kifejezetten aktív agyi területekre fókuszáltak – mint az érzelmekért is felelős hippokampusz és az agyi hálózatokat irányító prefrontális agykéreg. Most azonban a korábbiakkal szemben a különböző érzékszervek információit feldolgozó agykérgek aktivitására fókuszáltak, valamint az ezekkel az aktivitási mintákkal összefüggésben álló, összetett érzetek alkotta emlékekre.

A kutatás során a csapat neuroleképezéses módszerekkel felvételeket készített önkéntesek agyi aktivitásáról, miközben jelenetekről és arcokról készített képeket mutattak nekik, valamint arra kérték őket, hogy véssék az eszükbe, vagy éppen igyekezzenek elfelejteni a látottakat.

Az eredmények így nem csak azt a feltevést igazolják , hogy az ember képes az akaratlagos felejtésre, hanem arra is rávilágítanak, hogy a sikeres felejtéshez nagyobb agyi aktivitás párosul, mint a sikeres emlékezéshez.

Mindamellett az is fontos, hogy ennek az aktivitásnak egy bizonyos, közepes szintet kell elérnie, mivel amikor ennél nagyobb aktivitás párosult a felejtési kísérlethez, akkor a céllal ellentétesen éppen hogy megerősíteni sikerül az emléket. Ez a megemelkedett aktivitás az eredmények alapján tudatos szándék eredménye.

Az eredmények azt is feltárták, hogy a kísérlet résztvevői sokkal könnyeben felejtettek el jeleneteket, mint arcokat – ami a kutatók szerint részben az arcok érzelmi töltöttsége miatt lehet, aminek a feldolgozásában több agyi terület is részt vesz.

A csapat elmondása szerint a mostani kutatás is még csak a felejtés kérdésének felszínét karcolgatja, és még rengeteg további vizsgálatra és ezek megismétlésére lesz szükség, mielőtt kijelenthetnék, hogy valóban ismerjük a felejtés folyamatát.

Mindenesetre a mostani tanulmány elgondolkodtató, és jó alapot képez a szakterület jövőbeli kutatásai előtt is.

Forrás: jneurosci.org

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Olajjal táplálkozó baktériumokat fedeztek fel a Mariana-árok fenekén

A Kelet Anglia Egyetem kutatói egy különleges olajjal táplálkozó baktériumot fedeztek fel a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban. A kutatásban…

2019-04-19 7:03 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.