A felnőtt csimpánzok kevésbé segítenek a szomorú társaikon

A felnőtt csimpánzok kevésbé hajlamosak megvigasztalni a problémákkal küzdő társaikat, mint a fiatalabbak. A tanulmány felveti azt az igen lényeges kérdést, hogy hogyan változik az empátiára való hajlam a kor előrehaladtával.

Amikor a csimpánzok csalódottá válnak, például egy harc elvesztése után, a társaik gyakran igyekeznek megvigasztalni őket öleléssekkel vagy egymás ápolásával.

Ez az emberekre is igaz. Két éves korukig a gyerekek hasonlóan reagálnak és igyekeznek megvigasztalni a síró családtagjaikat.

Azt már korábbi tanulmányok is igazolták, hogy a csimpánzoknak van önálló személyiségük – a viselkedésük az idő előrehaladtával is hasonló marad. Viszont eddig nem tisztázták, hogy az empátia része e a személyiségüknek és hogy az idővel hogyan változik.

Christine Webb, az Emory  Egyetemről munkatársaival, hogy fényt derítsenek erre, nyolc évig tanulmányozták a Yerkes Nemzeti Főemlős Kutató Központ 44 csimpánzát. A kutatók azt találták, hogy a változások konzisztensek voltak az állatok élettartama alatt – azok a csimpánzok, akik fiatalon többet vigasztaltak, öreg korukban az átlagnál többet foglalkoztak társaik felvidításával.  De az is kiderült, hogy a fiatal csimpánzok többet vigasztalnak mint a felnőttek és az összes korcsoport közül a csecsemők vigasztalnak legtöbbet.

A tudósok szerint ez nem azt jelenti, hogy az öregebb csimpánzok kevésbé empatikusak.

“Szerintem csak válogatósabbá válnak hogy hogyan fejezik ezt ki,” mondta Frans de Waal. “Azokra az egyénekre fókuszálnak akikhez közel állnak – utódok vagy barátok – amíg a fiatalok mindenre érzelmesen reagálnak.”

Hasonló viselkedést figyeltek meg a bonobóknál és a gorilláknál. Ezzel szemben az emberek épphogy empatikusabbá válnak a kor előrehaladtával – a bizonyítékok szerint az empátia egészen középkorig folyamatosan növekedik és utána hanyatlásnak indul. Azonban ezeknek a tanulmányoknak az eredményeivel a tanulmányt végző tudósok nem értenek egyet.

Mariska Kret, a Leiden Egyetemről, szintén egyetért abban hogy az önbevallásos mód helyet az ilyen tanulmányoknál felnőttek és gyerekek vigasztaló viselkedését kellene vizsgálni.

“Lehet hogy az öregebbek kevesebbet vigasztalnak, de amikor így tesznek hatékonyabban teszik,” mondta Kret.

A tanulmányban résztvevő tudósok egy másik magyarázatot adnak erre. Ők két már korábban vizsgált személyiség jegyre: a barátságosságra, ami a másokkal szembeni érzékenységet is jelenti és az extrovertáltságra, ami azt mutatja az adott személy mennyire élvezi mások társaságát. Az embereknél és a csimpánzoknál is a barátságosság nő a korral, az extrovertáltság viszont csökken. A tudósok szerint ez a csökkenő tendencia lehet felelős a vigasztaló viselkedésben észlelt változásokért is.

Egy 2013-as kutatás önkéntesek agyi aktivitását figyelte, ahogy azok olyan videókat néztek, amelyekben emberek sérülnek meg. Az öregebb embereknél kisebb érzelmi hatást váltottak ki a videók, viszont az agyuk hasonló módon dolgozta fel a látottakat. A kutatók szerint az öregek képesek megérteni mások érzéseit anélkül hogy önmaguk szomorúvá válnának – ami elképzelhető módon az egészségük fenntartásában is segíthet nekik.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.