A felső test izomzata a fő tényező a férfi test vonzóságában

A legtöbb emlős fajnál a nőstények úgy fejlődtek ki, hogy a legerősebb hímeket részesítsék előnybe. A Griffith Egyetem kutatói szerint ugyanez igaz lehet az emberekre is.

A kutatócsapat vizsgálata alapján felsőtest erejére utaló jelek  – közöttük például a szélesebb vállakkal, erősebb fogás és a fizikai fittség jelei – vonzóbbá teszik a férfiakat.

“Evolúciós pszichológusok megmutatták, hogy a nők párválasztása rengeteg, a férfi genetikai minőségét meghatározó jelet vesz figyelembe,” mondta Aaron Sell, az egyik kutató.

“Az őseink körében az egyik változó, ami jól mutatta egy férfi genetikai minőségét és a befektető képességét a férfi szívóssága. Ezért a modern nőknél még mindig megtalálhatóak lehetnek azok a párválasztási mechanizmusok, amik a férfi harci képességeinek jeleire reagálnak.”

“A férfiak harci képességeinek egyik létfontosságú összetevője a felső testének ereje.”

A mostani tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy milyen fontos a fizikai erő a férfiak testi vonzóságában úgy, hogy nőket kértek meg hogy értékeljék férfiak testéről készült képek mennyire vonzóak.

Az eredmények szerint mindössze három testi jellemzővel szinte tökéletesen előre lehet vetíteni egy férfi test vonzóságát: mennyire erősnek tűnik, milyen magas és mennyire sovány. Az erő hatása annyira magas volt, hogy a kutatásban részt vevő 150 nő közül senki sem részesítette előnyben a gyengébb férfiakat. Ezen felül az erősnek tűnés lényegesen fontosabb volt a vonzóságban mint a magasság és a soványság.

“A férfiak testi erejének a mértéke, adta a vonzalom variációjának a 70 százalékát,” mondta Sell.

“A magasság és a súly hatása a vonzóságra azt tükrözheti, hogy a nők reagálnak az egészség jeleire vagy a magasság és vékonyság test által előnyeire az elhúzódó agresszióban, a vadászatban és a harci képességek más aspektusaiban.”

A kutatók szerint viszont annak ellenére, hogy ebben a kutatásban a nők az erősebbnek tűnő testeket részesítették előnyben, egy korábbi hasonló kutatásnál, a nők nem mindig a legnagyobb erőt tükröző arcot tartották a legvonzóbbnak.

Forrás: rspb.royalsocietypublishing.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.