Kategóriák Űr

A felszín alatti víz térképe segítheti a Mars küldetés ideális helyének megtalálását

A NASA-nak nagy tervei vannak a 2024-re tervezett Holdra történő emberi visszatérésre, ami a Mars küldetés előfutára lehet. Viszont vörös bolygó hatalmas méretű, ezért felmerül a kérdés; mégis melyik részére lenne leginkább érdemes embereket küldeni?

Erre igyekszik választ adni egy új tanulmány, ami egy térképen összegezte a bolygó felszínéhez közeli (2,5 centiméter) jég eloszlását. Ez a megfagyott víz rendkívül fontos, mivel az űrhajó tárolókapacitás korlátozott és ezért a bolygóra érkezve az űrhajósoknak ott kell ivóvizet találniuk – amit hidrogénné alakítva tüzelőanyagként is felhasználhatnak.

A NASA ezt “in situ nyersanyag felhasználásnak” nevezi és a leszállóhely kiválasztásában fontos tényezőként tartják számon. Az első marsi kutatóállomás legjobb helyének meghatározásához a Mars körül keringő műholdak által gyűjtött adatokat használják fel. Az új kutatás az MRO és a Mars Odyssey műholdak adataival határozta meg az elérhető közelségben lévő víz eloszlását.

A marsi légköri körülmények nem alkalmasak a folyékony víz létezésére – a víz szilárd halmazállapotból egyből gázneművé változik –  a bolygó felszínén. Azonban a sarkkörökben jelentős mennyiségű könnyen elérhető jég található a felszín alatt. A jég helyének meghatározásához a kutatók a műholdakkal készített hőeloszlási és kibocsátási felvételeket használták.

Erre azért volt lehetőség, mivel a felszín alatti jég hatással van a terület hőmérsékletére. A kapott jégre utaló jeleket ezután radarfelvételekkel és a meteorbecsapódások helyéről készített egyéb felvételekkel is összevetették.

Ennek eredményeként egy térképet alkottak a jég eloszlásáról, ami olyan helyeket is mutatott, ahol a jég a felszínhez közvetlen közelében van. Ezzel valamint a napfény és hőmérséklet figyelembevételével jelentősen behatárolható, hogy melyik pontok lehetnek ideálisak az első kutatóállomás számára – azt is figyelembe véve, hogy hol vannak olyan területek amiknek tanulmányozását szintén fontosnak tartják.

Másik fontos szempont a bolygó északi részén lévő nem homokkal borított terület választása, mivel itt a sűrűbb légkör és szilárd talaj miatt könnyebb leszállni.

Mivel a küldetés még messze van a jövőben ezért a kutatók számára még bőven rendelkezésre áll idő a tökéletes terület megtalálására. Azonban a mostani kutatás már támpontot adhat ehhez és megmutathatja melyik területeket érdemes behatóbba és hosszabb időtávon is megfigyelni.

Forrás: agupubs.onlinelibrary.wiley.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom