A fény sebessége nullára csökken a ‘kivételes pontoknál’

A fény egy új módszerrel kristályba zárva vagy egy ultra-hideg atom felhőben lelassítható vagy akár meg is állítható.

Egy új tanulmányban a kutatók elméleti síkon bemutattak egy új utat arra, ahogy a fény megállítható. Ez úgy érhető el, hogy egy megfelelő szimmetriával rendelkező hullámvezetőn a fény, a két fény-mód találkozásánál összeütközik.

A korábbi hasonló módszerekkel ellentétben az új eljárást szinte bármilyen frekvenciára és hullámhosszra át lehet hangolni, ami hatalmas előnyt jelenthet a jövő lassú fényen alapuló technológiái számára.

Az Instituto de Matemática Pura e Aplicada (IMPA) tudósai által végzett kutatás a hullámvezetők segítségével egyszerűen létrehozhatóak a ‘kivételes pontok’ – melyek a két fény-mód találkozásánál vannak – úgy, hogy a paraméterek változásával előidézik a módok találkozását és ezzel a kettőt egy móddá alakítják.

Habár a fény ezeknél a pontoknál megáll, a legtöbb hasonló módszernél ezeken a pontokon hatalmas veszteségek vannak. A kutatóknak sikerült viszont megmutatni, hogy a megfelelő szimmetriájú hullámvezetőkkel ez a probléma megoldható – és ennek köszönhetően a fény intenzitása állandó marad, ahogy az megközelíti a kivételes pontokat.

A fény szabadon bocsátását és a normális sebességre való visszagyorsítását a paraméterek visszafordításával érhetik el. Azonban az új módszer legfontosabb tulajdonsága, hogy a kivételes pontok igazíthatóságának köszönhetően a fény minden frekvenciájával működik.

A kutatók ezen felül úgy gondolják, hogy a technika más hullám típusokon is működhet – mint például az akusztikus hullámok – és már tervben van náluk ezeknek a lehetőségeknek a vizsgálata.

Forrás: arxiv.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.