A fénysugarak megcsavarásával akár 100-szor gyorsabb internetet is kaphatunk

A széles sávú optikai szálakkal és a fény sebességével lehet adatokat kódolni a fény pulzálásába. Azonban a fény kiindulóponti kódolása és a végén történő feldolgozása lényeges hatással van az adatforgalom sebességére.

Most egy új nanooptikai berendezéssel, eddig nem tapasztalt sebességgel voltak képesek adatokat kódolni feldolgozva, kihasználva a fény egy különleges ‘csavart’ formáját. A kutatók szerint a berendezés lehet a kulcs egy szuper gyors ultra széles sávú kommunikáció kifejlesztéséhez.

Jelenleg a kommunikáció ipar problémája, hogy egyre jobban közelítenek a kapacitásuk végéhez, ahogy a felhasználók adatigénye rohamosan emelkedik. Most viszont az új technológiával a legnagyobb elérhető kapacitással is pontosan tudtak adatokat továbbítani, amivel hatalmas mértékben megnőhet a sávszélesség.

Jelenleg a legmodernebb üvegszálak, mint például amit az ausztrál NBN (National Broadband Network) által használtak, csupán a fény valódi kapacitásának egy töredékét használják az adatok hordozására.

Az új, még fejlesztés alatt álló szélessávú technológiákhoz már oszcilációt, vagy a fény hullámok alakjának változtatását használják az adatforgalom növeléséhez, mindezt úgy, hogy a fény általunk láthatatlan tartományát is kihasználják.

Ezek a technológiák ezen felül fényhullám spirálokat képeznek, amivel még tovább növelhető a kapacitásuk. Ennek a fénynek az állapotát jellemzik az orbitális perdülettel (OAM).

Még 2016-ban a kutatók egy korábbi tanulmánya már beszámolt arról, hogy sikeresen létrehoztak egy berendezést, amivel a csavart fény egy kis tartományát már képesek dekódolni egy nanofotonikus berendezés segítségével. Azonban a kutatás megosztotta a szakterületet, mivel az OAM fény jelentős része még kiaknázatlan maradt – ezzel nem jelentve nagy előrelépést az akkori technológiához képest.

A most létrehozott berendezés éppen erre a problémára jelent megoldást és a segítségével elválaszthatóak a OAM fény állapotok egymástól. A csapat elmondása szerint ez már korábban sem volt lehetetlen feladat, viszont egy nagyobb asztal méretű berendezésre volt szükség hozzá – ami telekommunikációs környezetben nem túl praktikus. Ezzel szemben az új berendezés ultravékony topológiai nanolapokat használ, melyeknek köszönhetően pontosabb az asztal méretű társánál és könnyedén elfér egy optikai vezeték végén.

Mindezen felül a berendezés szilícium alapú, így a gyártásához már adottak az ipari megoldások, ezzel elősegítve a technológia terjedését és csökkentve annak költségeit.

A kutatók szerint még egy pár évnyi optimalizáció után a technológia akár több százszoros sebességnövekedést eredményezhet a hagyományos technológiákhoz viszonyítva.

Továbbá a kutatók arról is beszámoltak, hogy a csavart fénnyel kvantum információk is fogadhatóak, ezzel a technológiát kiterjesztve az egyre nagyobb teret kapó kvantum kommunikáció és számítástechnikára is.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

1 Hozzászólás

  1. Nem a fény polarizálásáról van szó?

    válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.