Kategóriák Tech

A fényt használva több milliószor gyorsabb számítógépeket kaphatunk

Egy új technológia lehetővé teszi az elektronok fénnyel történő manipulálását, amivel akár szobahőmérsékletre is hozható a kvantum számítástechnika.

Több német kutatóintézet és a Michigan Egyetem közös kutatócsapatának sikerült demonstrálnia, hogy infravörös lézer impulzusokkal képesek átbillenteni elektronokat az egyik állapotukból a másikba – a két állapot a klasszikus számítástechnika 0 és 1-esének felelhet meg.

“A hagyományos elektronika a gigahertzes tartományban mozog, ami másodpercenként egy milliárd számítást jelent. Ez a módszer ennél milliószor gyorsabb,” mondta Mackillo Kira, a Michigan Egyetem villamosmérnöki és számítástechnikai tudományok professzora.

A kvantum számítástechnika lehetővé teszi olyan problémák megoldását, amelyek túl sokáig tartanak a jelenleg használt hagyományos gépeken, amivel lényegesen felgyorsíthatóak például a mesterséges intelligencia terén történő előrelépések és akár a gyógyszerek tesztelésében és tervezésében is segíthetnek. A kvantum számítástechnika nagy előnye a kvantum bitekben rejlik, melyek nem csupán nullák és egyesek, hanem a kettő közötti úgynevezett szuperpozíciós állapotokat is felvehetnek.

“A klasszikus számítógépeknél, minden konfigurált bitet egyesével kell eltárolni és feldolgozni, amíg több kvantum bitet ideális esetben egy futtatással minden konfigurációban el tud raktározni és fel tud dolgozni,” mondta Kira.

Ez azt jelenti hogy, ha egy sornyi különböző megoldást kell mérlegelni egy feladat megoldásához, akkor a kvantum számítástechnika sokkal gyorsabban eljut a megoldásig.

A kvantum bitek előállítása – és megőrzése – nem egy egyszerű folyamat, mivel a kvantum állapot nagyon törékeny. A jelenleg nagyobb technológiai cégnél (Intel, IBM és Microsoft) használt folyamatnál szupravezető áramköröket használnak – tekercselt vezeték amit 321°F-re hűtenek – ennél az elektronok ütközése abbamarad és ehelyett a koherencia folyamata során megosztják kvantum állapotukat.

Most ahelyett, hogy a kvantum állapotot hosszabb ideig történő fenntartására fókuszálnának, a kutatók módot találtak arra, hogy a folyamatot lényegesen gyorsabban véghez tudják vinni – mielőtt még az állapot felbomlana.

“Hosszú távon reális esélyt látunk arra, hogy létrehozzunk olyan kvantum információs berendezéseket, amelyek a fényhullámok oszcillációjánál gyorsabban képesek üzemelni,” mondta Rupert Huber, a kísérletek vezetője. “A hozzá szükséges anyag előállítása egyszerű, képes üzemelni a szoba-hőmérsékletű levegőn és pusztán pár atomnyi vastagságban teljesen kompakt.”

Az anyag egy rétegnyi volfrámot és szelént tartalmaz, amelyek méhsejt alakú rácsot alkotnak. Ez a struktúra egy páros elektron állapotot hoz létre – úgynevezett pseudospint. Ez nem az elektronok spinje, hanem egy fajta irányított perdület. Ez a kettő pseudospin képes kódolni az egyeseket és nullákat.

A csapatnak sikerült gyors infravörös fény impulzusokkal ezekbe az állapotokba lökni az elektronokat egy pár femtoszekundumra. Az eredeti impulzus önmaga is rendelkezik spinnel, ami segítségével képes a pseudospin állapotba lökni az elektront, ezután a fény spinnel nem rendelkező részének segítségével képesek váltani az pseudospin állapotok között.

Azzal, hogy nulláknak és egyeseknek tekintik ezeket az állapotokat, egy új fényhullámokon alapuló számítógépet kaphatunk, amivel akár a mai számítások milliószorosát is képesek lehetünk elvégezni ugyanannyi idő alatt. Ebben az első kihívás lézer impulzus sínek kialakítása lesz, amelyekkel képesek szabadon és egyszerűen váltogatni a pseudospin állapotot.

Azonban az elektronok képesek felvenni egy szuperpozíciót a kettő pseudospin között és egy sornyi impulzussal lehetséges lehet számításokat végezni, amíg az elektronok kiesnek ebből a koherens állapotból. A csapat eredményei igazolták, hogy a kvantum bitek képesek voltak annyi számításra, ami már elég egy kvantum processzorhoz.

Ezen felül, mivel az elektronok folyamatosan fényt bocsátanak ki ezért a kvantum bitek állapota könnyen meghatározható az állapot változtatása nélkül.

A kvantum számítógépekhez vezető út következő lépcsőfoka az lesz, hogy egyszerre hozzanak létre két kvantum bitet olyan közelségben egymástól, hogy reagálni tudjanak egymásra. Ezt például a jelenleg használt anyagok megfelelő rétegzésével vagy nanostruktúrák kialakításával érhetik el.

Forrás: nature.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az intenzív agyi aktivitás miatt álmosodunk el

Egy új zebrahalakon végzett kutatás szerint a nap során végzett agyi aktivitás intenzitása és nem pedig az ébren töltött idő…

2019-09-19 4:34 du.

Idegek és izmok hajtotta hibrid biorobotot fejlesztettek ki

Kutatók olyan puha robotokat fejlesztettek ki, melyek fénnyel irányított neuromuszkuláris szövetek segítségével mozognak. A projekt még 2014-ben indult, amikor is…

2019-09-19 4:25 du.

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.