A féreglyukak elmélete forradalmasíthatja az asztrofizikát

A LIGO és a Virgo tudományos közreműködések két fekete lyuk fúziója által keltett gravitációs hullámokat fedeztek fel, ezzel új korszakot nyitva a kozmosz vizsgálatában. Azonban mi van, hogyha ezeket a hullámokat nem fekete lyukak, hanem más egzotikus égitestek keltették?

Egy európai fizikus csapat most egy alternatív magyarázattal állt elő – olyan féreglyukakkal, melyek más univerzumokkal kötnek össze bennünket.

A kutatók a fekete lyukak létezését rengeteg különböző vizsgálattal, elméleti modellel és közvetett megfigyeléssel – mint a LIGO megfigyelése, ami az elképzelések szerint két fekete lyuk ütközésének és egyesülésének jelei – is igazolni tudják.

Viszont a problémát a fekete lyukak szélei, az úgynevezett eseményhorizontok jelentik, melyekből már semmi nem képes elmenekülni. Ez a jelenség ellentmond a kvantum mechanika posztulátumaival, melyek biztosítják, hogy az információ mindig fennmarad és soha nem veszhet el.

Az egyik elméleti mód ennek az ellentmondásnak a megoldására az a lehetőség, miszerint az általunk ‘megfigyelt’ fekete lyukak valójában nem is azok amiknek gondoljuk őket, hanem valójában egy fajta egzotikus kompakt testek (ECO) – mint a féreglyukak, melyeknek nincs eseményhorizontjuk.

“A két detektor által észlelt gravitációs jelek utolsó része – amit leeresztésként (ringdown) ismerünk – egybevág két fekete lyuk egyesülésének utolsó szakaszával és egy rövid idő után teljesen eltűnnek az eseményhorizont jelenléte miatt,” magyarázta Pablo Bueno és a Pablo A. Cano, a belga KU Leuven Egyetemtől.

“Azonban ha nem lenne horizont, ezek az oszcillációk nem tűnnének el teljesen, hanem egy bizonyos idő elteltével egy sornyi ‘visszhangot’ keltenének, hasonlóan ahhoz, ami a hanggal történik egy kútban. Érdekes módon, ha fekete lyukak helyett egy ECO-nk lenne, a leeresztés hasonló lenne, szóval így meg kell állapítanunk a visszhangok jelenlétét vagy hiányát, hogy megtudjuk különböztetni a két égitest típust.”

Ezt a lehetőséget már több kutatócsapat is megvizsgálta elméleti síkon és kísérletileg is megpróbálták igazolni a LIGO eredeti adatainak felhasználásával. Azonban ezeknek az eredményei nem voltak egyértelműek.

Forgó Féreglyukak

A KU Leuven csapata most egy olyan modellel állt elő, ami megpróbálja előrevetíteni, hogy két forgó féreglyuk ütközése milyen gravitációs hullámokat keltene és azokat hogyan észlelnénk.

Az eddig észlelt gravitációs hullám jelek teljesen eltűntek egy pár pillanattal az észlelésüket követően az eseményhorizont következtében. Viszont ha valójában nem léteznek, akkor az oszcilláció nem tűnne el teljesen, hanem idővel visszhangként visszatérne – melyeket az új tanulmány szerint eddig azért nem vehettünk észre, mivel eddig nem rendelkeztünk olyan referenciákkal, amelyekhez hasonlítani tudnánk őket.

“A féreglyukaknak nincs eseményhorizontjuk, hanem egy áthaladható tér-idő rövidítésként viselkednek, egyfajta nagyon hosszú összeszűkülés, ami egy másik univerzumba vihet minket,” magyarázta Bueno. “és a tény, hogy forognak, megváltoztatja az általuk keltett gravitációs hullámokat.”

A tanulmány szerint a jelenleg begyűjtött adatok nem térnek el számottevően az új modell által előrejelzett jelektől, leszámítva a visszhangot, ami az egyértelmű megkülönböztető tényező a kettő lehetőség között. Így hogyha később észlelni fogják a visszhangokat, azzal megcáfolhatatlan bizonyítékot szereznek arra, hogy az asztrofizikai fekete lyukak nem léteznek. A kutatók szerint a visszhangok felfedezése, a fizika történelmének akár az egyik legnagyobb felfedezése lehet.

Forrás: journals.aps.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.