A fiatal tumorsejtek segítségért kiáltanak

A sejtek, amik megkezdték tumorrá változásukat, immunsejteket gyűjtenek maguk köré, hogy megvédjék magukat a szervezet védekező mechanizmusaitól. Ez lehet a tumorok kialakulásának a legkoraibb eseménye.

Bin Zhao és kollégái, a kínai Zhejiang Egyetemről, a májrákot vizsgálták egerekben. A vizsgálat során kiderült, hogy a tumor kezdeményező sejtek aktiválják az igen-asszociált fehérje (Yes-associated protein (YAP)) termelését. Ez a fehérje meggyorsítja a sejtek osztódását és makrofág immunsejteket vonz magához, amik eddigi ismereteink alapján közrejátszanak a tumor növekedésében.

A tumor kezdeményező sejtek a tumorképződés korai szakaszában folyamodnak ehhez a módszerhez, amikor még csupán egy sejtből állnak.

A makrofág odavonzásának a meggátolása, leállította a sejtek tumorrá alakulását és az immunrendszer is sokkal gyorsabban végzett a rendellenességgel. A kutatók hasonló igen-asszociált fehérje aktivitást és makrofág csoportosulást fedeztek fel emberi májrákból vett mintákban, ami arra utalhat hogy az emberi rák több válfajánál is hasonló folyamat játszódhat le.

Az írók szerint az igen-asszociált fehérje és a makrofágok megcélzása új stratégia lehet a májrák elleni küzdelemben.

Forrás: genesdev.cshlp.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.