A fiatalkori kapcsolat a földimogyoróval segíthet megelőzni az allergia kialakulását

Több kanadai intézet kutatóiból összeálló csapat egy vizsgálatot folytatott le amiben azt találták, hogy azoknak a nőknek a gyerekei, akik földimogyorót esznek a szoptatás alatt, sokkal kevesebb eséllyel válnak allergiássá a mogyoróval szemben, főleg hogyha a gyerek később direkt módon is kap mogyorót.

A tanulmányban a kutatók több száz anyuka és gyerek szokásait vizsgálták több évig.

Ahogy a legtöbben tisztában vannak vele a világ több részén egyre nagyobb méretekben nő a földimogyoró és más egyéb allergiában szenvedők száma. Egyre több kutatás szól az mellett, hogy ennek az egyik fő oka az lehet, hogy a szülők nem adnak olyan ételeket a gyerekeknek elég korán, amik később veszélyesek lehetnek. Az egyik ilyen tanulmány szerint, azok a gyerekek akik fiatalon kapcsolatba kerülnek vagy földimogyoróval vagy azt tartalmazó ételekkel, azoknál később kisebb eséllyel alakul ki allergia.

Ebben az új tanulmányban a kutatók egy más megközelítést vetettek be aminél azt vizsgálták, hogy a szoptatás alatt mogyorót evő édesanyák gyerekeinél van e valamilyen különbség. Ehhez összesen 343 kanadai kisgyerek és a szüleik segítségéhez folyamodtak.

Az édesanyáktól amellett, hogy ettek e földimogyorót a szoptatás alatt, azt is megkérdezték, hogy milyen menyiségben adtak mogyorót tartalmazó ételeket a gyerekeknek fiatal korukban. Ezután a gyerekek egészségét 15 éves korukig nyomon követték, hogy kiderítsék kialakul e náluk földimogyoró allergia.

Az eredmények szerint azok a gyerekek, akiknek az anyatejjel és utána egy éves korukig ételeken keresztül direkt módon is kapcsolatba kerültek a földimogyoróval, csak 1,7%-eséllyel alakul ki náluk az allergia szemben a 9,4%-os nemzeti átlaggal.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy azoknál a gyerekeknél akik csak az anyatejen keresztül kerültek kapcsolatba a földimogyoróval, azonban utána direkt módon nem kaptak belőle, csak kis mértékben csökkent az allergiások száma. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy a két tényező együtt képes csak jelentősen befolyásolni a földimogyoró allergia esélyét.

Forrás: jacionline.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.