A Fizika Nobel Díjat a gravitációs hullámokat először megfigyelő csillagászok kapták

Három amerikai tudós kapta meg a Fizika Nobel Díjat, mert felfedezték az Univerzumot átszelő halvány hullámokat – a gravitációs hullámokat, amelyeket Albert Einstein már egy évszázaddal ezelőtt megjósolt.

Rainer Weiss, az MIT-től,  és Barry Barish és Kip Thorne a Kalifornia Technológiai Intézettől, nyerték meg a 2017-es díjat, a magasan fejlett elméletek és páratlanul ügyes eszköz terveik miatt.

A kutatóknak kulcsfontosságú szerepe volt abban, hogy 2015 szeptemberében eddig először sikerült megfigyelni gravitációs hullámokat. Amikor hónapokkal később bejelentették a felfedezést az nem csak a tudományos világot hanem a nagyközönséget is megrázta.

“Ez az egész emberi faj győzelme. A gravitációs hullámok egy erőteljes módszert adnak az emberek kezébe, hogy felfedezzék az Univerzumot,” mondta Thorne.

“Ez több ezer ember munkáját ismeri el,” mondta Weiss egy a bejelentést követő riportben.

“Ez egy igen nagy győzelem Einsteinnek,” mondta Barish.

A német származású Weiss kapta meg a 9 millió koronás díj felét és a maradékon Thorne és Barish osztozik fele fele arányban.

A gravitációs hullámok a téridő szövetének igen gyenge rezgései, amiket az Univerzum legerőszakosabb eseményei keltettek. A díjazottak által felfedezett hullámokat például két, 1,3 milliárd fényévre lévő fekete lyuk ütközése keltette.

“A nyertesek munkájának köszönhetően képesek vagyunk olyan folyamatokat is  vizsgálni amik korábban teljesen lehetetlenek voltak,” mondta Ariel Goobar, a Királyi Svéd Tudományos Akadémiától.

“Ez ahhoz hasonlítható, amikor Galileo felfedezte a teleszkópot, ami lehetővé tette hogy észrevegyük hogy a Jupiternek vannak holdjai. És hirtelen rájöttünk, hogy az Univerzum sokkal hatalmasabb mint azt korábban gondoltuk.”

A hullámok létezését már Einstein is feltételezte az általános relativitás elméletében, ami szerint a gravitációt az okozza, hogy a nehéz testek meghajlítják a téridőt.

Weissmég a 70-es években megtervezett egy lézereken alapuló berendezést, ami képes lehet a gravitációs hullámok észlelésére. Ezt követően a Thorne-al és Barish-al kiegészített csapatnak négy évtizedbe telt mire először sikerült megfigyelniük egy hullámot.

Az általuk használt berendezés interferométernek nevezik és aminek tökéletesen pontosnak és hihetetlenül stabilnak kellett lennie.

Az első felfedezésben két egymástól 3000 kilométeres távolságban lévő eszközt használtak. A hullám először a livingstoni létesítményben észlelték majd 7 milliszekundummal később a hanfordiban – ez az eltérés megfelelt a fénysebességnek.

A bejelentésben azt is kiemelték, hogy Einstein meg volt róla győződve hogy a gravitációs hullámokat soha nem fogják megmérni. Azonban a díjazottak az eszközük segítségével egy atom magjának több ezrednyi részének megfelelő változást voltak képesek észlelni.

Forrás: nobelprize.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.