Kategóriák Egészség

A fogágybetegség lehet az Alzheimer kór egyik kiváltó oka

Az Illinois Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint a fogágybetegségeket okozó baktériumoknak való hosszú távú kitettség az egereknél az agysejtek gyulladását és degenerációját is maga után vonja – melynek hasonló hatásai vannak mint az Alzheimer kórnak az embereknél.

A kutatás eredménye szerint a fogágybetegségeknek, melyek a fogínybetegségek egy igen gyakori de megelőzhető formái, szerepe lehet az Alzheimer kór kiváltásában.

“Más tanulmányok már megmutatták, hogy közeli kapcsolat lehet a fogágybetegségek és a kognitív problémák között, viszont ez az első tanulmány, ami megmutatja, hogy a fogágybetegségeket okozó baktériumoknak való kitettség olyan plakkok létrejöttéhez vezet, melyek felgyorsítják az Alzheimeres betegeknél látott neuropatológia kialakulását,” mondta Keiko Watanabe, az új tanulmány egyik szerzője.

“Ez egy nagy meglepetés volt. Nem számítottunk arra, hogy egy fogágyi kórokozónak ekkora hatása lenne az agyra, vagy hogy a hatása ennyire hasonlítana az Alzheimer kórra.”

Hogy megvizsgálják a baktérium agyi egészségre gyakorolt hatását, a kutatók krónikus fogágybetegséget – amit a fogak körül puha szövetek sérülése és a csontvesztés jellemez – idéztek elő 10 egérnél. További 10 egér kontrollcsoportot alkotott. A csapat a másik csoportnál összesen 22 hétig folyamatosan fenntartotta betegség jelenlétét, amit a baktériumoknak való időnkénti újabb kitétellel érték el. A kísérlete végén a kutatók összehasonlították mindkét csoport agyi szöveteit és megvizsgálták az egerek agyának egészségi állapotát.

Az eredmények szerint a fertőzött egereknél lényegesen megemelkedett az amiloid béta nevű fehérje szintje, ami azokat a plakkokat alkotja, melyek az Alzheimer kóros betegek agyában is megtalálhatóak. A kutatók ezen felül ebben a csoportban nagyobb mennyiségű agy gyulladásra utaló vegyület jelenlétét is kimutatta és jelentős mértékű idegsejt degradációt is láttak.

Ezeket az eredményeket az amiloid béta plakkok további elemzése is támogatta, amelyek olyan gének aktivitásáról számoltak be, melyek gyulladásra és degradációra utalnak. Ezen felül a baktériumok DNS-ét és fehérjéit az egerek agyi szövetében is kimutatták.

“Az adataink nem csak a baktériumok szájból az agyba történő mozgását demonstrálja, hanem azt is hogy a krónikus fertőzés az Alzheimerhez hasonló neurológiai hatásokhoz vezet,” mondta Watanabe.

A kutatók szerint a kutatások erejét mutatja az is, hogy genetikailag nem módosított egereket használtak szemben azokkal a módosított egerekkel, amiket az Alzheimer kutatásokhoz szoktak használni. Ezek a ‘vad’ egerek így maguktól nem mutatták volna az Alzheimer kór jeleit ezzel igazolva a baktériumok hatásának valódiságát.

A mostanihoz hasonló kutatások azért igen nagy jelentőségűek, mivel az Alzheimer kór kialakulásának lehetséges okai és veszélyfaktorai kritikusak lehetnek abban, hogy hatékony kezelést dolgozzanak ki a betegség ellen és még a tünetek megjelenése előtt azonosítsák.

Ezen felül a kutatók kihangsúlyozták, hogy a kutatás jól mutatja a szájhigiénia kiemelt fontosságát, a fogak betegségei eszerint kihatással lehetnek a szájon kívül a test más részeire is.

Forrás: journals.plos.org

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mesterséges intelligencia segíti a fúziós erőművek fejlesztését

A mesterséges intelligenciák (MI) fejlődése komoly hatással van a tudományra és az iparra is és egy új tanulmány szerint felgyorsíthatja…

2019-04-24 8:12 du.

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.