A föld legveszélyeztetettebb tengeri emlőséből már csak 30 maradt

A kaliforniai disznódelfin egy kisméretű delfin, amely csak a kaliforniai öböl, mexikói részében él és a kihalás szélén áll.

A legutóbbi hangalapú (akusztikus) felmérés alapján, amely a delfinek által kiadott klikk hangot számlálta, kiderült, hogy mindössze 30 példány maradt. A felmérés készítői remélik, hogy a 2015-ben bevezetett tilalom a kopoltyúhálók használatára, talán megakadályozza a delfinek számának rohamos csökkenését.

Az egyedek alacsony száma tovább sürgetheti azt a vitatott tervet, miszerint a megmaradt egyedeket be kell fogni és fogságban szaporítani.

A szituáció teljesen kikerült az irányításunk alól” mondta Lorenzo Rojas Bracho, a Mexikói ensenadai Nemzeti Ökológiai és Klímaváltozási intézet cet szakértője. “Természetesen vannak veszélyei a befogásuknak, de a jelen helyzetben a kivetett hálók mindenképp végeznek velük.

2015-ben készült felméréskor a delfinek száma még 60 volt. Halálukért az illegálisan kivetett kopoltyúhálók a felelősek, amiket egy másik veszélyeztetett faj, a totoaba hal halászatára helyeznek ki. Ennek a halnak az úszóhólyagja a kínai és ázsiai piacon rendkívül magas áron adható el, a fekete piacokon az ára akár 100.000 dollárt is elérhet. A magas ár egy tévhiten alapszik, miszerint a hólyag gyógyító hatású és többek között kezeli a májbetegséget és az ízületi gyulladásokat. “A hatalmas igényt látszólag lehetetlen kielégíteni,” mondta Rojas-Bracho és hozzátette még, hogy “a totoabe halászatot jelenleg bűnszervezetek irányítják.

A próbálkozások, hogy olyan alternatív kopoltyúhálót fejlesszenek ki, amiből a delfinek ki tudnak szabadulni, ugyancsak kudarcot vallott, javarészt a totoaba halászok szabotázsa miatt.

A 2016-os megegyezés Peña Nieto, mexikói elnök és Barack Obama volt amerikai elnök között, a kopoltyúhálók használatának végleges betiltása a kaliforniai disznódelfin elő helyén, nem bizonyult sikeresnek.

Több akusztikai érzékelőt helyeztek ki és a mérések alapján megállapították, hogy 2015 és 2016 között a cetek populációja 49%-al csökkent. Amennyiben ez az állapot fennmarad, az néhány éven belül az állatok kihalásához vezethet.

A tudósok végső próbálkozása a faj megmentésére, hogy erre képzett normális palackorrú delfinek segítségével októberben befognak néhányat a disznódelfinek közül.

Még nem tudjuk pontosan, hogyan fognak erre reagálni,” mondta Jonas Teilmann a dán Aarhus Egyetem cet biológusa. “A legjobb az lenne ha természetben hagynánk őket, de sajnos nincs más mód a megmentésükre, mint a befogásuk.”

Forrás: www.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.