A Föld valószínűleg több mint 2 fokot fog melegedni ebben az évszázadban

A bolygónk átlaghőmérsékletének a 2 fokos emelkedését gyakran a fordulópontnak tekintik, amit igyekeznünk kell elkerülni, de a Washington Egyetem kutatói szerint a Föld nagy valószínűséggel át fog lépni ezen a ponton. A statisztikai alapokon nyugvó kutatás szerint mindössze 5 százalék esély van arra hogy a Föld elkerüli 2 fokos felmelegedést a század végére és a 2016-os Párizsi Egyezményben foglalt 1,5 fokos határ betartására 1 százalékos esélyt mutat.

“Az elemzésünk megmutatja, hogy a 2 fokos cél elérhető, de csak jelentős és hosszú távú erőfeszítéssel az elkövetkező 80 évben.” mondta Adrian Raftery, a Washington Egyetem statisztika és szociológia professzora és a tanulmány vezető szerzője.

A statisztikák szerint 90 százalék esély van arra, hogy a felmelegedés 2,0 és 4,9 fok között tartható.

“Az elemzésünk kompatibilis a korábbi becslésekkel, de azt mutatja hogy valószínűtlen, hogy a legoptimistább előrejelzések történnek majd meg,” mondta Raftery. “Közelebb vagyunk a határhoz mint ahogy gondolnánk.”

A klímaváltozás miatt létrejött Kormányközi Panel jelentés négy lehetséges forgatókönyvet vizsgált, hogy megállapítsa a szén kibocsátás mértékét. Ezek a forgatókönyvek a “minden marad a régiben“-től a növekvő gazdaságokig a jelentős világméretű kezdeményezésekig és a fosszilis üzemanyagok visszaszorítására, terjedt ki.

“A Klímaváltozás Kormányközi Panel egyenesen megmondta, hogy ezek a forgatókönyvek nem előrejelzések,” mondta Raftery. “A forgatókönyvek nagy problémája az, hogy nem tudjuk mennyire valószínűek és hogy lefedik e a lehetőségek teljes skáláját vagy csupán néhány példaként szolgálnak.”

Az új tanulmány ezzel szemben három olyan adatra fókuszál, ami jelentősen hat a kibocsátásra: a világ teljes népességének mérete, az emberenkénti GDP és a gazdasági aktivitással együtt járó szénkibocsátás.

Az elmúlt 50 év adatait alapul véve a kutatók előrevetítették ennek a három tényezőnek az alakulását a világ különböző országaiban. A tanulmányban a növekedés mediánja 3,2 fok volt 2100-ra, és 90 százalék esélyt mondanak arra hogy a felmelegedés 2,0 és 4,9 fok között lesz.

“Az országok azért egyeztek meg a 1,5 fokos határban mivel annak túllépése már súlyos következményeket eredményezhet, az extrém hőmérséklet miatti sérülések, szárazság, szélsőséges időjárás és a tengerszint emelkedése mind sokkal súlyosabb lenne ha hagynánk a 2 fokos vagy annál nagyobb felmelegedést,” mondta Dargan Frierson, a tanulmány társszerzője. “Az eredményeink szerint ennek az eléréséhez viszont egy hirtelen váltásra lenne szükség.”

A tudósok korábban az ENSZ-nek is dolgoztak egy, a világ népességváltozásának az előrejelzését célzó projektben. A 2014-es tanulmány szerint valószínűtlen, hogy a bolygó népessége stabilizálódna 2100-ra és addigra az össznépesség nagy eséllyel el fogja érni a 11 milliárd főt.

Az új tanulmányban a kutatók arra számítottak, hogy a népességnövekedés növekedése jelentősen rontani fogja a határ megtartásának az esélyét, azonban meglepetésükre a növekedésnek csak nagyon kicsi hatása volt. Ez annak köszönhető, hogy a növekedés nagy része Afrikára korlátozódik, ami csak kevés fosszilis üzemanyagot használ.

Ami viszont fontos, az a minden gazdaságba vetett dollár által okozott szénkibocsátás. Ez az érték az elmúlt évtizedekben esésnek indult, ahogy az országok egyre több módon igyekeztek szabályozni szénkibocsátásukat. Ennek az értéknek a további esése létfontosságú a célként kitűzött határok megtartásában.

A tanulmány szerint az érték változása több módon alakulhat, amiben a főbb faktorok a technológia fejlődése és az országok eltökéltsége a változások életbeléptetésében.

“Összességében a Párizsi Egyezményben megfogalmazott célok ambiciózusak, de realisztikusak,” mondta Raftery.“A rossz hír az, hogy valószínűtlen hogy elegek lesznek a felmelegedés 1,5 foknál alacsonyabban tartásához.”

Forrás: nature.com | Kép: David Goldman

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.