A földön kívüli élőlények hasonlóbbak lehetnek hozzánk mint eddig gondoltuk

A hollywoodi filmek és a sci-fi irodalom azt a hitet verte belénk, hogy a földön kívüli élőlényeknek másvilági, szörnyű, az embertől lényegesen eltérő a megjelenése. Azonban egy új kutatás szerint közelebb állhatunk másvilági szomszédainkhoz mint azt eddig gondoltuk.

Az Oxford Egyetem új tanulmánya bemutatta, hogy az evolúciós elméletek hogyan segíthetnek az idegenek megjelenésének és viselkedésének meghatározásában. A tanulmány szerint az idegeneket is ugyanazok a folyamatok formálták mint az embereket – például a természetes kiválasztódás.

“Az asztrobiológia (a földön kívüli élet kutatása) alapvető feladata, hogy elgondolja milyenek lehetnek a földön kívüli életformák. Viszont nagyon nehéz dolog ezt előre megmondani. Csak egy példánk van az életre – a földi élet – amiből kiindulhatunk. Az asztrobiológia szakterület korábbi megközelítési nagyrészt mechanisztikusak voltak, alapul véve azt amit a Földön látunk és ismerünk a kémia, geológia és fizikáról, hogy előrejelezzék az idegeneket,” mondta Sam Levin, az Oxford Egyetem kutatója.

“Az írásunkban mi egy alternatív megközelítést ajánlunk, hogy az evolúció elmélete segítségével készítsünk előrejelzéseket, amik függetlenek a Föld tulajdonságaitól. Ez egy hasznos megközelítés, mivel az elméleti előrejelzések olyan idegeneknél is működhetnek, amik szilikon alapúak, nem rendelkeznek DNS-el és nitrogént lélegeznek például.”

Ezt az idegenek közötti természetes kiválasztódást alapul véve, a csapat igyekszik magyarázatot adni a földön kívüli evolúció kérdésére és arra, hogy az összetett élet hogyan jelenne meg a világ más részein.

A fajok összetettsége a Föld történetében többször jelentősen emelkedett, bizonyos események hatására – ezeket nevezik nagy átmeneteknek. Ezek az átmenetek akkor következnek be ha egy csoportnyi különálló élőlény egy magasabb szintű életformát alkot – például, amikor a sejtek először többsejtű életformákká egyesültek. Mind az elméletek mind pedig az empirikus adatok arra utalnak, hogy a nagyobb átmenetekhez mindig extrém körülményekre van szükség.

Az írás ezen felül néhány konkrét előrejelzést is taglal az összetett idegenek felépítéséről és bepillantást enged abba is, hogy a kutatók szerint hogyan néznének ki az idegen életformák.

“Azzal, hogy feltételezzük, hogy az idegenek is átestek nagy átmeneteken – ami miatt megjelentek az összetett fajok a Földön – kimondhatjuk, hogy egy bizonyos fokig az evolúcióból fakadó előrejelzés szerint hozzánk hasonlóak lennének.”

“Az emberekhez hasonlóan, az előrejelzésünk szerint egy szervezett hierarchia együttműködése alkotja az idegeneket. Az élőlény minden szintjén mechanizmusok lesznek, amik meggátolják a konfliktusokat, fenntartják az együttműködést és megőrzik az élőlény működését.”

“Több százezer lakható bolygó lehet csak a mi galaxisunkban. Azt nem mondhatjuk ki, hogy a Föld egyedülálló vagy sem, viszont egy kis lépést tettünk annak a megválaszolására, hogyha nem vagyunk egyedül hogy nézhetnek ki a szomszédaink.”

Forrás: cambridge.org | Kép: University of Oxford

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

1 Hozzászólás

  1. Ott van egy hatalmas logikai hiba, hogy nem veszi figyelembe a cikk írója az adott bolygón az életet övező alapvető paramétereket: gravitáció, nyomás, hőmérséklet stb. Mert igaza van, a Földön hasonló idegen élőlények kialakulására lehetne számítani, de egy másik bolygón egyáltalán nem biztos, hogy az emberszerű élőlény az evolúciósan nyerő

    válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.