Kategóriák Egészség

A genetika is komoly hatással lehet az erkölcsösségre

Egy új kutatás szerint a genetika hatással van az egyének erkölcsi jellemzőit is. Amíg szülőkként igyekszünk mindent megtenni, hogy a gyermekeink megfelelően viselkedjenek, addig az új tanulmány szerint ez nem csak a nevelés és a környezet, hanem a genetikai tényezők is erősen befolyásolják.

A kutatók reményei szerint a felfedezés segíthet abban, hogy új színben tüntesse fel az “erkölcsi jellemzők” fejlődését. Amíg több tanulmány is vizsgálta a nevelés és ezen jellemzők kapcsolatát, a genetikai tényezők hatását nem vették figyelembe a vizsgálat során.

Ezek a tényezők azért kiemelt fontosságúak, mivel más korábbi kutatások szerint komoly kapcsolat áll fenn a társadalmi felelősségvállalás, öntudatosság és a jóllét, valamint az állampolgári viselkedés között. Azonban annak ellenére, hogy iskolai szinteken is igyekeznek előtérbe hozni ezeket a pozitív jellemzőket, a programok még sem járnak mindig sikerrel. A kutatók szerint ezekre az esetekre nyújthat magyarázatot a viselkedés genetikai szintű vizsgálata.

Hogy többet tudjanak meg az erkölcsi jellemzők változásairól, a kutatók 720 testvérpárt (egy- vagy többpetéjű ikrek, édes- és mostohatestvérek) és a szüleiket vizsgálták meg. A kutatók elmondása szerint ez a több csoportos megközelítés lehetővé tette  számukra, hogy pontosabban elválasszák a gyerekeket érő genetikai és a környezeti tényezőket – az egy petéjű ikrek DNS megegyezik, amíg a mostoha testvérek csak a környezetükön osztoznak.

Így ha erősebb kapcsolatot látnak az egypetéjű ikrek között a többpetéjűekhez viszonyítva; az genetikai hatásokra utal, amíg a mostoha testvérek közötti hasonlóság valószínűleg környezeti eredetű.

A kutatás során a tudósok serdülőkorban és fiatal felnőttkorban gyűjtöttek adatokat a résztvevőkről, amíg a gyerekek szüleinek viselkedését is rögzítették – például hogy mennyire támogatóak vagy bírálóak. Az eredmények szerint amíg a szülők pozitív viselkedése felelősségteljesebbé és öntudatosabbá tette a gyerekeket, addig minél közelebbi viszonyban álltak a testvérek, annál hasonlóbbak voltak az eredményeik.

Mindez arra utal, hogy ezek a jellemzők legalább részben genetika eredetűek, ezzel hátat fordítva annak az általános elképzelésnek, hogy a gyerekek erkölcsi fejlődése teljesen a neveléstől függ. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a nevelésnek semmi hatása nem lenne és a genetikai hasonlóságok miatt a gyerek előbb utóbb ugyanolyanná válnak mint a szüleik,hanem hogy önmaguktól is ebbe az irányba tendálnának.

A felfedezés tovább feszegeti a genetika viselkedésre gyakorolt hatásainak etikai kérdéseit, ami a szakértők szerint a 21. század egyik legnagyobb magoldásra váró problémája lehet a mesterséges intelligenciák által felvetett problémák mellett.

Forrás: link.springer.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.