Kategóriák Egészség

A genetika is komoly hatással lehet az erkölcsösségre

Egy új kutatás szerint a genetika hatással van az egyének erkölcsi jellemzőit is. Amíg szülőkként igyekszünk mindent megtenni, hogy a gyermekeink megfelelően viselkedjenek, addig az új tanulmány szerint ez nem csak a nevelés és a környezet, hanem a genetikai tényezők is erősen befolyásolják.

A kutatók reményei szerint a felfedezés segíthet abban, hogy új színben tüntesse fel az “erkölcsi jellemzők” fejlődését. Amíg több tanulmány is vizsgálta a nevelés és ezen jellemzők kapcsolatát, a genetikai tényezők hatását nem vették figyelembe a vizsgálat során.

Ezek a tényezők azért kiemelt fontosságúak, mivel más korábbi kutatások szerint komoly kapcsolat áll fenn a társadalmi felelősségvállalás, öntudatosság és a jóllét, valamint az állampolgári viselkedés között. Azonban annak ellenére, hogy iskolai szinteken is igyekeznek előtérbe hozni ezeket a pozitív jellemzőket, a programok még sem járnak mindig sikerrel. A kutatók szerint ezekre az esetekre nyújthat magyarázatot a viselkedés genetikai szintű vizsgálata.

Hogy többet tudjanak meg az erkölcsi jellemzők változásairól, a kutatók 720 testvérpárt (egy- vagy többpetéjű ikrek, édes- és mostohatestvérek) és a szüleiket vizsgálták meg. A kutatók elmondása szerint ez a több csoportos megközelítés lehetővé tette  számukra, hogy pontosabban elválasszák a gyerekeket érő genetikai és a környezeti tényezőket – az egy petéjű ikrek DNS megegyezik, amíg a mostoha testvérek csak a környezetükön osztoznak.

Így ha erősebb kapcsolatot látnak az egypetéjű ikrek között a többpetéjűekhez viszonyítva; az genetikai hatásokra utal, amíg a mostoha testvérek közötti hasonlóság valószínűleg környezeti eredetű.

A kutatás során a tudósok serdülőkorban és fiatal felnőttkorban gyűjtöttek adatokat a résztvevőkről, amíg a gyerekek szüleinek viselkedését is rögzítették – például hogy mennyire támogatóak vagy bírálóak. Az eredmények szerint amíg a szülők pozitív viselkedése felelősségteljesebbé és öntudatosabbá tette a gyerekeket, addig minél közelebbi viszonyban álltak a testvérek, annál hasonlóbbak voltak az eredményeik.

Mindez arra utal, hogy ezek a jellemzők legalább részben genetika eredetűek, ezzel hátat fordítva annak az általános elképzelésnek, hogy a gyerekek erkölcsi fejlődése teljesen a neveléstől függ. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a nevelésnek semmi hatása nem lenne és a genetikai hasonlóságok miatt a gyerek előbb utóbb ugyanolyanná válnak mint a szüleik,hanem hogy önmaguktól is ebbe az irányba tendálnának.

A felfedezés tovább feszegeti a genetika viselkedésre gyakorolt hatásainak etikai kérdéseit, ami a szakértők szerint a 21. század egyik legnagyobb magoldásra váró problémája lehet a mesterséges intelligenciák által felvetett problémák mellett.

Forrás: link.springer.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom