Kategóriák Természet

A globális felmelegedés betesz a talaj tápanyagtartalmának is

Egy új kutatás szerint globális környezeti változások, mint a felmelegedés és a légtérben lévő szén-dioxid koncentráció emelkedése miatt folyamatosan csökken a szárazföldi növények számára elérhető tápanyagok mennyisége. Emiatt csökkenhet az erdők szén-dioxid megkötő képessége és a bennük élő állatok számára is kevesebb tápanyag válhat elérhetővé.

A Maryland Egyetem kutatása szerint még abban az esetben is, ha a légköri szén-dioxid szinteket sikerül stabilizálni, sok szárazföldi ökoszisztéma a túl alacsony nitrogén jeleit fogja majd mutatni. A csapat szerint ez egy további indokot jelent arra, hogy visszafogjuk a szén-dioxid kibocsátást.

Amíg a nitrogén terén általában az eutrofizáció kerül szóba – a mezőgazdasági területekből szivárgó trágya által a vizekbe juttatott többlet nitrogén miatt kialakuló alga virágzás, ami miatt csökken a vizek oxigén ellátása és a vízi állatok tömeges kihalását okozza – addig a mostani történet például a hegyvidékeket érinti, ahol épp ellenkezőleg, folyamatosan csökken az elérhető nitrogén mennyisége.

A kutatók szerint az ezeken az ember által csak kis mértékben érintett területeken látott nitrogén csökkenést a magasabb koncentrációjú légköri szén-dioxid szint és a hosszabb növekedési időszakok okozzák. Ezt a csökkenést eddig elfedte az, hogy sokkal nagyobb figyelmet kapott a természetbe kerülő hatalmas mennyiségű nitrogén problémája, ami így azt az általános képet festette, hogy a túl sok nitrogén jelent problémát és eddig nagyon fel sem merült, hogy az érintetlen területeken épp ennek az ellenkezője igaz.

A kutatók több száz különböző növényfaj leveleiből 1980 és 2017 között gyűjtötek mintákat vizsgálták meg, melyek egy globális nitrogén csökkenésről számoltak be. Az eredmények szerint azok a szárazföldi ökoszisztémák, melyekbe az ember mesterséges tápanyag hozzáadással nem szól bele, egyre tápanyag-szegényebbé válnak.

A nitrogén elengedhetetlenül fontos a növények fejlődéséhez. Az erdei talajon a lehulló leveleket és más szerves anyagokat mikrobák bontják le, amik a folyamat révén nitrogént is juttatnak a talajba. A fák ezután a nitrogénből fehérjéket készítenek és növekednek. Azonban a túl sok elérhető szén miatt a mikrobák korlátozzák a lebontásukat és emiatt kevesebb tápanyag jut a fák és más erdei növények számára.

A csapat szerint ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy a fák számára kedvezőnek tűnhet a több légköri szén-dioxid, addig a növekedésüket valószínűleg korlátozni fogja a nitrogén elérhetősége.

Az USA-ban és Európában a széntüzelésű erőművek szabályozásával a savas esők visszaszorítása mellet csökkent a talaj nitrogén tartaléka. Mindaddig a légköri szén-dioxid növekedésének hatására hosszabbá váltak a növények növekedési időszakai, ezzel növelve az általuk felhasznált nitrogén mennyiségét.

A nitrogén csökkenésnek rengeteg más bizonyítéka is van levelek vizsgálatán túl; például a legeltetett szarvasmarhák bizonyos fehérjéi korlátozottabbá váltak, a virágporban is csökkent a fehérje tartalom, amíg a természetes forrásokban is kevesebb oldott nitrogént találtak.

Forrás: nature.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az intenzív agyi aktivitás miatt álmosodunk el

Egy új zebrahalakon végzett kutatás szerint a nap során végzett agyi aktivitás intenzitása és nem pedig az ébren töltött idő…

2019-09-19 4:34 du.

Idegek és izmok hajtotta hibrid biorobotot fejlesztettek ki

Kutatók olyan puha robotokat fejlesztettek ki, melyek fénnyel irányított neuromuszkuláris szövetek segítségével mozognak. A projekt még 2014-ben indult, amikor is…

2019-09-19 4:25 du.

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.