Kategóriák Természet

A globális felmelegedés betesz a talaj tápanyagtartalmának is

Egy új kutatás szerint globális környezeti változások, mint a felmelegedés és a légtérben lévő szén-dioxid koncentráció emelkedése miatt folyamatosan csökken a szárazföldi növények számára elérhető tápanyagok mennyisége. Emiatt csökkenhet az erdők szén-dioxid megkötő képessége és a bennük élő állatok számára is kevesebb tápanyag válhat elérhetővé.

A Maryland Egyetem kutatása szerint még abban az esetben is, ha a légköri szén-dioxid szinteket sikerül stabilizálni, sok szárazföldi ökoszisztéma a túl alacsony nitrogén jeleit fogja majd mutatni. A csapat szerint ez egy további indokot jelent arra, hogy visszafogjuk a szén-dioxid kibocsátást.

Amíg a nitrogén terén általában az eutrofizáció kerül szóba – a mezőgazdasági területekből szivárgó trágya által a vizekbe juttatott többlet nitrogén miatt kialakuló alga virágzás, ami miatt csökken a vizek oxigén ellátása és a vízi állatok tömeges kihalását okozza – addig a mostani történet például a hegyvidékeket érinti, ahol épp ellenkezőleg, folyamatosan csökken az elérhető nitrogén mennyisége.

A kutatók szerint az ezeken az ember által csak kis mértékben érintett területeken látott nitrogén csökkenést a magasabb koncentrációjú légköri szén-dioxid szint és a hosszabb növekedési időszakok okozzák. Ezt a csökkenést eddig elfedte az, hogy sokkal nagyobb figyelmet kapott a természetbe kerülő hatalmas mennyiségű nitrogén problémája, ami így azt az általános képet festette, hogy a túl sok nitrogén jelent problémát és eddig nagyon fel sem merült, hogy az érintetlen területeken épp ennek az ellenkezője igaz.

A kutatók több száz különböző növényfaj leveleiből 1980 és 2017 között gyűjtötek mintákat vizsgálták meg, melyek egy globális nitrogén csökkenésről számoltak be. Az eredmények szerint azok a szárazföldi ökoszisztémák, melyekbe az ember mesterséges tápanyag hozzáadással nem szól bele, egyre tápanyag-szegényebbé válnak.

A nitrogén elengedhetetlenül fontos a növények fejlődéséhez. Az erdei talajon a lehulló leveleket és más szerves anyagokat mikrobák bontják le, amik a folyamat révén nitrogént is juttatnak a talajba. A fák ezután a nitrogénből fehérjéket készítenek és növekednek. Azonban a túl sok elérhető szén miatt a mikrobák korlátozzák a lebontásukat és emiatt kevesebb tápanyag jut a fák és más erdei növények számára.

A csapat szerint ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy a fák számára kedvezőnek tűnhet a több légköri szén-dioxid, addig a növekedésüket valószínűleg korlátozni fogja a nitrogén elérhetősége.

Az USA-ban és Európában a széntüzelésű erőművek szabályozásával a savas esők visszaszorítása mellet csökkent a talaj nitrogén tartaléka. Mindaddig a légköri szén-dioxid növekedésének hatására hosszabbá váltak a növények növekedési időszakai, ezzel növelve az általuk felhasznált nitrogén mennyiségét.

A nitrogén csökkenésnek rengeteg más bizonyítéka is van levelek vizsgálatán túl; például a legeltetett szarvasmarhák bizonyos fehérjéi korlátozottabbá váltak, a virágporban is csökkent a fehérje tartalom, amíg a természetes forrásokban is kevesebb oldott nitrogént találtak.

Forrás: nature.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Nincs biztonságos alkohol mennyiség a terhesség alatt

Egy nemzetközi kutatócsapat felfedezte, hogy milyen biológiai változások állhatnak a magzati alkohol spektrumzavar mögött. A káosz elméleten alapuló kutatás keretében…

2019-05-13 7:00 du.

A napelemek hatékonyságán is javít a koffein

A los angelesi Kalifornia Egyetem és a kínai Solargiga Energy kutatói felfedezték, hogy a koffein hatékonyabbá teszi a hagyományos napelemek…

2019-05-13 6:48 du.

Megtörtént az első lépés az ultra-gyors Wi-Fi fejlesztésében

A Harvard Egyetem mérnökei eddig először használtak félvezető lézert rádió frekvencia adóként. Az eredmények szerint a berendezés nem csak a…

2019-05-13 6:42 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.