A globális felmelegedés visszafogása egészségügyi szempontból is megérné a befektetést

A kutatók szerint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának korlátozási költségei messze elmaradnak a légszennyezésből adódó betegségek és halálesetek által okozott költségek mellett.

A becslések szerint 17,9 és 33,8 billiárd euró közötti összköltsége lehet 2020 és 2050 között, hogy a globális felmelegedést két Celsius fok alatt tartsuk, írta egy kutatócsapat a The Lancet Planetary Health folyóiratba. Az ennél alacsonyabb ‘törekvési’ szint 1,5 C° pedig a becslések szerint 32,2 és 45,6 billiárd euró költsége lenne.

Azonban a gázkibocsátás visszafogásával a légszennyezésből következő 21-27%, ami 2020 és 2050 között akár 100 millióra csökkentheti a halálesetek számát, hogyha a 2 C° határt sikerül megtartani, illetve akár 28-32%-al – 90 millióra – a 1,5 C°-os határt is sikerül fenntartani.

“A stratégiától függően a klímaváltozás visszafogásának becsült költségei szerint az egészségügyi megtakarítás a légszennyezés csökkentésével, akár 1,4-2,5-ször nagyobb lehet mint a globális klímaváltozás csökkentésének költségei,” írták a tanulmányban.

A légszennyezés egészségügyi költségei között van az orvosi kezelések, betegápolás és a termelési kiesés.

Ezeket az egészségügyi előnyöket főleg a súlyosan szennyezett országok – többek között India és Kína – élvezhetik igazán, a kutatók által készített kibocsátási modellek szerint és az ezekből a kibocsátásokból fakadó szövődmények és halálesetek száma alapján.

“Az egészségügyi megtakarítások kizárólag a légszennyezés visszafogásából adódnak,” mondta Anil Markandya, a tanulmány társszerzője a spanyol Basque Klímaváltozás Központtól. “Más egészségügyi előnyöket nem vettünk figyelembe, ami miatt ezek a számok alulbecsülik a teljes előnyöket.”

A kutatók által vizsgált költségek között volt a fosszilis tüzelőanyagok – olaj és szén – magasabb adóztatása, ami miatt a termelési árak is megemelkednek.

A világ nemzetei a 2015-ös Párizsi éghajlatvédelmi egyezmény keretében megegyeztek róla, hogy önkéntesen csökkenteni fogják az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, hogy megőrizzék a 2 C°-os felmelegedési határt. Azonban, hogyha sikerül is ezeket betartani, a tudósok szerint a világ inkább egy 3 C°-os felmelegedés felé tart.

Összehasonlításképpen az iparosodás óta a világ átlaghőmérséklete 1 C°-al emelkedett.

“Reméljük, hogy az általunk becsült járulékos egészségügyi előnyök segítenek a törvényhozóknak abban, hogy ambiciózusabb klímarendeleteket és intézkedéseket vessenek be, a légszennyezés visszafogására.” – mondta Markandya

A fosszilis tüzelőanyagok elégetése során keletkező gázokat – különösen a finom szállópor és az ózon –  már korábban kapcsolatba hozták  tüdő és szívbetegséggel, agyvérzéssel és különböző rákfajtákkal is.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.