Kategóriák Természet

A globális fotoszintézis egyre nagyobb mértékű

A növényi fotoszintézis az iparosodás előtt több száz évig stabil volt, azonban egy új tanulmány szerint nagy ütemben emelkedett a 20. században.

“Tulajdonképpen a teljes földi élet a fotoszintézistől függ,” mondta Elliott Campbell, a kutatás vezetője. “Ezért a globális növényhálózat növekedésének szemmel tartása központi célja kellene hogy legyen az emberiségnek.”

A fotoszintézis alatt a növények a levegőből kinyert széndioxidot szénhidrátokká alakítják és ezzel oldják meg a növekedésüket.

Ennek ellenére a kutatók nincsenek tisztában azzal, hogy milyen változások érték ezt a folyamatot az évszázadok folyamán – melyik emberi tevékenység hatott rá pozitívan és melyik negatívan. A témakörben lévő legtöbb jelenlegi tanulmány csak nagyon rövid időszakokat vizsgált.

Ezen igyekszik változtatni a Campbell által vezetett nemzetközi csapat és becsléseik szerint az általuk vizsgált 200 éves időszak végére a fotoszintézis mértéke 30%-al emelkedett.

“Már korábbi kutatások kimutatták, hogy példátlan változások mutatkoztak a klímában és az üvegház hatást okozó gázok koncentrációjában az ipari forradalom alatt,” mondta Campbell. “Most már bizonyítani tudjuk, hogy a növények is átestek egy alapvető változáson.”

A hatás pontos okait még nem ismerjük, de a vezető elképzelések: a megnövekedett széndioxid szint az emberi tevékenység nyomán és a klímaváltozás (amit valószínűleg szintén a megemelkedett széndioxid színt és a nitrogén szennyezés okozhatott)

Ennek az lehet a pozitív hatása, hogy ahogyan a széndioxid szint emelkedik úgy a növények is egyre hatékonyabban képesek kinyerni azt a levegőből, így stabilizálva a folyamatot. A probléma csak az, hogy a növények képtelenek lépést tartani a széndioxid szint emelkedésével.

“A megemelkedett fotoszintézis nem volt elég arra hogy kompenzálja a fosszilis tüzelőanyagok elégetését,” mondta Joe Berry a tanulmány társszerzője. “A természet fékjeit már túlterheltük, így most már rajtunk múlik a légkörben lévő széndioxid koncentrációjának csökkentése.”

Már egy korábbi tanulmányból kiderült, hogy a karbonil-szulfid tökéletes lehet a fotoszintézis kimutatására, mivel a széndioxidhoz hasonlóan ezt is felhasználják a növények és ezt kevésbé befolyásolja az ökoszisztéma, az óceánok és az ipar.

Ennek tudatában a kutatók nekiláttak a sarki jégrétegben lévő gázok vizsgálatának, mivel ezek a jégben megrekedt gázok jól tükrözik az egykori légkör összetételét.

“Ezek az új eredmények további bizonyítékkal szolgálnak arról, hogy a földi ökoszisztéma dinamikusan változik és ennek a változásnak a legnagyobb okozója az emberi tevékenység.” mondta Chris Field, a Stanford Egyetem klíma kutatója.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

“Lakható” bolygókat találtak egy közeli csillagrendszerben

Egy európai és chilei kutatócsapat bizonyítékot talált arra, hogy három élet kialakulására alkalmas bolygó kering a GJ1061 csillag körül. Tanulmányukban…

2019-09-05 8:14 du.

Egy 20 millió éves koponya meglepően összetett agynak adhatott otthont

Már hosszú ideje létezik az az elmélet, miszerint az emberszabású főemlősök agyának mérete fokozatosan, hosszú idő leforgása alatt érte el…

2019-08-29 2:19 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.