A globális fotoszintézis egyre nagyobb mértékű

A növényi fotoszintézis az iparosodás előtt több száz évig stabil volt, azonban egy új tanulmány szerint nagy ütemben emelkedett a 20. században.

“Tulajdonképpen a teljes földi élet a fotoszintézistől függ,” mondta Elliott Campbell, a kutatás vezetője. “Ezért a globális növényhálózat növekedésének szemmel tartása központi célja kellene hogy legyen az emberiségnek.”

A fotoszintézis alatt a növények a levegőből kinyert széndioxidot szénhidrátokká alakítják és ezzel oldják meg a növekedésüket.

Ennek ellenére a kutatók nincsenek tisztában azzal, hogy milyen változások érték ezt a folyamatot az évszázadok folyamán – melyik emberi tevékenység hatott rá pozitívan és melyik negatívan. A témakörben lévő legtöbb jelenlegi tanulmány csak nagyon rövid időszakokat vizsgált.

Ezen igyekszik változtatni a Campbell által vezetett nemzetközi csapat és becsléseik szerint az általuk vizsgált 200 éves időszak végére a fotoszintézis mértéke 30%-al emelkedett.

“Már korábbi kutatások kimutatták, hogy példátlan változások mutatkoztak a klímában és az üvegház hatást okozó gázok koncentrációjában az ipari forradalom alatt,” mondta Campbell. “Most már bizonyítani tudjuk, hogy a növények is átestek egy alapvető változáson.”

A hatás pontos okait még nem ismerjük, de a vezető elképzelések: a megnövekedett széndioxid szint az emberi tevékenység nyomán és a klímaváltozás (amit valószínűleg szintén a megemelkedett széndioxid színt és a nitrogén szennyezés okozhatott)

Ennek az lehet a pozitív hatása, hogy ahogyan a széndioxid szint emelkedik úgy a növények is egyre hatékonyabban képesek kinyerni azt a levegőből, így stabilizálva a folyamatot. A probléma csak az, hogy a növények képtelenek lépést tartani a széndioxid szint emelkedésével.

“A megemelkedett fotoszintézis nem volt elég arra hogy kompenzálja a fosszilis tüzelőanyagok elégetését,” mondta Joe Berry a tanulmány társszerzője. “A természet fékjeit már túlterheltük, így most már rajtunk múlik a légkörben lévő széndioxid koncentrációjának csökkentése.”

Már egy korábbi tanulmányból kiderült, hogy a karbonil-szulfid tökéletes lehet a fotoszintézis kimutatására, mivel a széndioxidhoz hasonlóan ezt is felhasználják a növények és ezt kevésbé befolyásolja az ökoszisztéma, az óceánok és az ipar.

Ennek tudatában a kutatók nekiláttak a sarki jégrétegben lévő gázok vizsgálatának, mivel ezek a jégben megrekedt gázok jól tükrözik az egykori légkör összetételét.

“Ezek az új eredmények további bizonyítékkal szolgálnak arról, hogy a földi ökoszisztéma dinamikusan változik és ennek a változásnak a legnagyobb okozója az emberi tevékenység.” mondta Chris Field, a Stanford Egyetem klíma kutatója.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.