Kategóriák Természet

A globális fotoszintézis egyre nagyobb mértékű

A növényi fotoszintézis az iparosodás előtt több száz évig stabil volt, azonban egy új tanulmány szerint nagy ütemben emelkedett a 20. században.

“Tulajdonképpen a teljes földi élet a fotoszintézistől függ,” mondta Elliott Campbell, a kutatás vezetője. “Ezért a globális növényhálózat növekedésének szemmel tartása központi célja kellene hogy legyen az emberiségnek.”

A fotoszintézis alatt a növények a levegőből kinyert széndioxidot szénhidrátokká alakítják és ezzel oldják meg a növekedésüket.

Ennek ellenére a kutatók nincsenek tisztában azzal, hogy milyen változások érték ezt a folyamatot az évszázadok folyamán – melyik emberi tevékenység hatott rá pozitívan és melyik negatívan. A témakörben lévő legtöbb jelenlegi tanulmány csak nagyon rövid időszakokat vizsgált.

Ezen igyekszik változtatni a Campbell által vezetett nemzetközi csapat és becsléseik szerint az általuk vizsgált 200 éves időszak végére a fotoszintézis mértéke 30%-al emelkedett.

“Már korábbi kutatások kimutatták, hogy példátlan változások mutatkoztak a klímában és az üvegház hatást okozó gázok koncentrációjában az ipari forradalom alatt,” mondta Campbell. “Most már bizonyítani tudjuk, hogy a növények is átestek egy alapvető változáson.”

A hatás pontos okait még nem ismerjük, de a vezető elképzelések: a megnövekedett széndioxid szint az emberi tevékenység nyomán és a klímaváltozás (amit valószínűleg szintén a megemelkedett széndioxid színt és a nitrogén szennyezés okozhatott)

Ennek az lehet a pozitív hatása, hogy ahogyan a széndioxid szint emelkedik úgy a növények is egyre hatékonyabban képesek kinyerni azt a levegőből, így stabilizálva a folyamatot. A probléma csak az, hogy a növények képtelenek lépést tartani a széndioxid szint emelkedésével.

“A megemelkedett fotoszintézis nem volt elég arra hogy kompenzálja a fosszilis tüzelőanyagok elégetését,” mondta Joe Berry a tanulmány társszerzője. “A természet fékjeit már túlterheltük, így most már rajtunk múlik a légkörben lévő széndioxid koncentrációjának csökkentése.”

Már egy korábbi tanulmányból kiderült, hogy a karbonil-szulfid tökéletes lehet a fotoszintézis kimutatására, mivel a széndioxidhoz hasonlóan ezt is felhasználják a növények és ezt kevésbé befolyásolja az ökoszisztéma, az óceánok és az ipar.

Ennek tudatában a kutatók nekiláttak a sarki jégrétegben lévő gázok vizsgálatának, mivel ezek a jégben megrekedt gázok jól tükrözik az egykori légkör összetételét.

“Ezek az új eredmények további bizonyítékkal szolgálnak arról, hogy a földi ökoszisztéma dinamikusan változik és ennek a változásnak a legnagyobb okozója az emberi tevékenység.” mondta Chris Field, a Stanford Egyetem klíma kutatója.

Forrás: nature.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Olajjal táplálkozó baktériumokat fedeztek fel a Mariana-árok fenekén

A Kelet Anglia Egyetem kutatói egy különleges olajjal táplálkozó baktériumot fedeztek fel a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban. A kutatásban…

2019-04-19 7:03 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.