Kategóriák Egészség

A gombafertőzések az agyra is hatással lehetnek

Egyre elterjedtebbé válnak a különböző gombás fertőzések és emiatt a Baylor Orvosi Egyetem által vezetett kutatócsapat most kifejlesztett egy egér modellt, amivel vizsgálható a gombás fertőzés agyra gyakorolt rövid távú hatása.

A kutatók a vizsgálati módszert az elterjedt Candida albicans élesztő gombán tesztelték és sikerült demonstrálniuk, hogy a gomba képes áthatolni a vér-agy gáton gyulladást váltva ki, aminek enyhe átmeneti emlékezetvesztés is lehet a következménye. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a gomba által létrehozott granulóma struktúrák felépítésükben hasonlóak voltak az Alzheimer kóros betegek agyában kialakuló plakkokkal.

Egyre több kutatás jelenik meg arról, hogy a különböző felső légúti allergiás betegségek – mint az asztma – vagy például a vérmérgezéshez hasonló akár halálos kimenetelű betegségek, valójában a test gombás fertőzésekre adott válaszreakciói. Amíg ezen felül más kutatások már megállapították, hogy ezek a betegségek növelik a demencia kockázatát.

Ezek az eredmények most arra ösztönözték a kutatókat, hogy megvizsgálják a gombás fertőzéseknek lehetnek-e közvetlen hatásai az agyra nézve. Ezért a kutatók kifejlesztettek egy egér modellt, amit a C. albicans gombafertőzéssel teszteltek, ami egyedül önmagában nem okoz komoly betegséget, viszont az elméletek nyomán hatással lehet az agyműködésre.

Az egerek véráramába közvetlenül fecskendezték be a gombákat tartalmazó oldatot és a kutatók legnagyobb meglepetésére azt látták, hogy a gomba képes áthatolni a vér-agy gáton, ami az agy első védvonala, ami rengeteg káros nagy és kis méretű molekulát szűr ki valamint az ezeknél lényegesen nagyobb mikroorganizmusokat is.

További vizsgálatok megmutatták, hogy az agyba jutó gombák aktiválják az immunrendszert, aminek sejtjei elkezdik felfalni a gombákat, amíg különböző gyulladást okozó molekulákat választanak ki. Az elfogott gombák egy részéből granulómához hasonló struktúrák alakulhatnak ki, amik további hatásokat gyakorolhatnak az agyműködésre.

Hogy megvizsgálják a gomba fertőzés emlékezetre gyakorolt hatásait, a kutatók a fertőzött egereket egy kontrollcsoporttal hasonlította össze különböző memória tesztek segítségével. Az eredmények szerint a fertőzött egereknek leromlott a térbeli memóriája, viszont a fertőzés kezelését követően visszaállt a korábbi szintekre .

Az egerek átlagosan 10 nap alatt gyógyultak ki természetes módon a fertőzésből, amíg a gombák által kialakított agyi struktúrák ennek legalább a kétszereséig fennmaradtak az egerek agyában.

Továbbá mivel ezek a különleges struktúrák sok hasonlóságot mutattak összetételükben az Alzheimer kóros vagy valamilyen más neurodegeneratív problémával küzdő betegek agyában kialakuló plakkokhoz, így a kutatók már a lehetséges kapcsolat pontosabb feltérképezésén dolgoznak, ami a remények szerint lehetőséget nyújthat a demencia elleni fellépésben és a betegségek pontosabb megértésében.

Forrás: nature.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Egy új, széles körű tanulmány szerint is erős kapcsolat van a potens kannabisz és a mentális egészség között

Egy új felmérés szerint a nagy potenciájú kannabisz használata - elsősorban a mindennapos fogyasztás - komoly kockázatot jelenthet különböző pszichés…

2019-03-24 11:08 de.

DNS-ből építettek egyszerű számítógépet

A Kaliforniai és a Maynooth Egyetemek informatikusai a Kalifornia Technológiai Intézet kutatóival közösen létrehoztak egy olyan DNS molekulát, ami képes…

2019-03-24 11:00 de.

A szebb környezet boldogabbá teszi az embereket

Az első, e témában végzett, igazán széles körű felmérés szerint az emberek boldogabbak szebb környezetben. Az eredményekből továbbá az is…

2019-03-23 8:59 du.

A legkisebb medvefajnak is nagyon kifinomult az arcmimikája

A világ legkisebb medvéi képesek tökéletesen leutánozni más medvék arckifejezéseit, ami megkérdőjelezi a főemlősök fölényét a kommunikáció e kifinomult válfajában.…

2019-03-23 8:50 du.

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.