Kategóriák Egészség

A gombafertőzések az agyra is hatással lehetnek

Egyre elterjedtebbé válnak a különböző gombás fertőzések és emiatt a Baylor Orvosi Egyetem által vezetett kutatócsapat most kifejlesztett egy egér modellt, amivel vizsgálható a gombás fertőzés agyra gyakorolt rövid távú hatása.

A kutatók a vizsgálati módszert az elterjedt Candida albicans élesztő gombán tesztelték és sikerült demonstrálniuk, hogy a gomba képes áthatolni a vér-agy gáton gyulladást váltva ki, aminek enyhe átmeneti emlékezetvesztés is lehet a következménye. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a gomba által létrehozott granulóma struktúrák felépítésükben hasonlóak voltak az Alzheimer kóros betegek agyában kialakuló plakkokkal.

Egyre több kutatás jelenik meg arról, hogy a különböző felső légúti allergiás betegségek – mint az asztma – vagy például a vérmérgezéshez hasonló akár halálos kimenetelű betegségek, valójában a test gombás fertőzésekre adott válaszreakciói. Amíg ezen felül más kutatások már megállapították, hogy ezek a betegségek növelik a demencia kockázatát.

Ezek az eredmények most arra ösztönözték a kutatókat, hogy megvizsgálják a gombás fertőzéseknek lehetnek-e közvetlen hatásai az agyra nézve. Ezért a kutatók kifejlesztettek egy egér modellt, amit a C. albicans gombafertőzéssel teszteltek, ami egyedül önmagában nem okoz komoly betegséget, viszont az elméletek nyomán hatással lehet az agyműködésre.

Az egerek véráramába közvetlenül fecskendezték be a gombákat tartalmazó oldatot és a kutatók legnagyobb meglepetésére azt látták, hogy a gomba képes áthatolni a vér-agy gáton, ami az agy első védvonala, ami rengeteg káros nagy és kis méretű molekulát szűr ki valamint az ezeknél lényegesen nagyobb mikroorganizmusokat is.

További vizsgálatok megmutatták, hogy az agyba jutó gombák aktiválják az immunrendszert, aminek sejtjei elkezdik felfalni a gombákat, amíg különböző gyulladást okozó molekulákat választanak ki. Az elfogott gombák egy részéből granulómához hasonló struktúrák alakulhatnak ki, amik további hatásokat gyakorolhatnak az agyműködésre.

Hogy megvizsgálják a gomba fertőzés emlékezetre gyakorolt hatásait, a kutatók a fertőzött egereket egy kontrollcsoporttal hasonlította össze különböző memória tesztek segítségével. Az eredmények szerint a fertőzött egereknek leromlott a térbeli memóriája, viszont a fertőzés kezelését követően visszaállt a korábbi szintekre .

Az egerek átlagosan 10 nap alatt gyógyultak ki természetes módon a fertőzésből, amíg a gombák által kialakított agyi struktúrák ennek legalább a kétszereséig fennmaradtak az egerek agyában.

Továbbá mivel ezek a különleges struktúrák sok hasonlóságot mutattak összetételükben az Alzheimer kóros vagy valamilyen más neurodegeneratív problémával küzdő betegek agyában kialakuló plakkokhoz, így a kutatók már a lehetséges kapcsolat pontosabb feltérképezésén dolgoznak, ami a remények szerint lehetőséget nyújthat a demencia elleni fellépésben és a betegségek pontosabb megértésében.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Az intenzív agyi aktivitás miatt álmosodunk el

Egy új zebrahalakon végzett kutatás szerint a nap során végzett agyi aktivitás intenzitása és nem pedig az ébren töltött idő…

2019-09-19 4:34 du.

Idegek és izmok hajtotta hibrid biorobotot fejlesztettek ki

Kutatók olyan puha robotokat fejlesztettek ki, melyek fénnyel irányított neuromuszkuláris szövetek segítségével mozognak. A projekt még 2014-ben indult, amikor is…

2019-09-19 4:25 du.

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.