Kategóriák Egészség

A gombafertőzések az agyra is hatással lehetnek

Egyre elterjedtebbé válnak a különböző gombás fertőzések és emiatt a Baylor Orvosi Egyetem által vezetett kutatócsapat most kifejlesztett egy egér modellt, amivel vizsgálható a gombás fertőzés agyra gyakorolt rövid távú hatása.

A kutatók a vizsgálati módszert az elterjedt Candida albicans élesztő gombán tesztelték és sikerült demonstrálniuk, hogy a gomba képes áthatolni a vér-agy gáton gyulladást váltva ki, aminek enyhe átmeneti emlékezetvesztés is lehet a következménye. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a gomba által létrehozott granulóma struktúrák felépítésükben hasonlóak voltak az Alzheimer kóros betegek agyában kialakuló plakkokkal.

Egyre több kutatás jelenik meg arról, hogy a különböző felső légúti allergiás betegségek – mint az asztma – vagy például a vérmérgezéshez hasonló akár halálos kimenetelű betegségek, valójában a test gombás fertőzésekre adott válaszreakciói. Amíg ezen felül más kutatások már megállapították, hogy ezek a betegségek növelik a demencia kockázatát.

Ezek az eredmények most arra ösztönözték a kutatókat, hogy megvizsgálják a gombás fertőzéseknek lehetnek-e közvetlen hatásai az agyra nézve. Ezért a kutatók kifejlesztettek egy egér modellt, amit a C. albicans gombafertőzéssel teszteltek, ami egyedül önmagában nem okoz komoly betegséget, viszont az elméletek nyomán hatással lehet az agyműködésre.

Az egerek véráramába közvetlenül fecskendezték be a gombákat tartalmazó oldatot és a kutatók legnagyobb meglepetésére azt látták, hogy a gomba képes áthatolni a vér-agy gáton, ami az agy első védvonala, ami rengeteg káros nagy és kis méretű molekulát szűr ki valamint az ezeknél lényegesen nagyobb mikroorganizmusokat is.

További vizsgálatok megmutatták, hogy az agyba jutó gombák aktiválják az immunrendszert, aminek sejtjei elkezdik felfalni a gombákat, amíg különböző gyulladást okozó molekulákat választanak ki. Az elfogott gombák egy részéből granulómához hasonló struktúrák alakulhatnak ki, amik további hatásokat gyakorolhatnak az agyműködésre.

Hogy megvizsgálják a gomba fertőzés emlékezetre gyakorolt hatásait, a kutatók a fertőzött egereket egy kontrollcsoporttal hasonlította össze különböző memória tesztek segítségével. Az eredmények szerint a fertőzött egereknek leromlott a térbeli memóriája, viszont a fertőzés kezelését követően visszaállt a korábbi szintekre .

Az egerek átlagosan 10 nap alatt gyógyultak ki természetes módon a fertőzésből, amíg a gombák által kialakított agyi struktúrák ennek legalább a kétszereséig fennmaradtak az egerek agyában.

Továbbá mivel ezek a különleges struktúrák sok hasonlóságot mutattak összetételükben az Alzheimer kóros vagy valamilyen más neurodegeneratív problémával küzdő betegek agyában kialakuló plakkokhoz, így a kutatók már a lehetséges kapcsolat pontosabb feltérképezésén dolgoznak, ami a remények szerint lehetőséget nyújthat a demencia elleni fellépésben és a betegségek pontosabb megértésében.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.