Kategóriák Természet

A gombák segíthetik a méhek egészségének visszaállítását

A Washington Állami Egyetem, az USDA és a Fungi Perfecti cég kutatócsapatának új tanulmánya szerint lényegesen csökkenthető a méhek vírusfertőzéseinek száma, ha egy gomba kivonatot adnak nekik.

Az amadou és a reishi gombák micélium kivonatával is etetett méh kolóniáknál 79-szeres csökkenést láttak a szárny deformációt okozó vírusfertőzések és 45000-szeres csökkenést a Lake Sinai vírusfertőzések számában, a kivonatot nem kapó méh kolóniákhoz viszonyítva.

A kutatás még csak a korai szakaszában van, viszont a tudósok szerint nagy lehetőség van a módszerben.

“A legnagyobb reményünk az, hogy a kivontoknak akkora hatása van a vírusokra, hogy a varroa atkák csupán bosszúságot okoznak majd a méhek számára, nem pedig hatalmas pusztítást,” mondta Steve Sheppard, a kutatásról készült tanulmány egyik szerzője. “Izgatottak vagyunk, hogy ez a kutatás hová vezet majd minket. A méh populáció lassan kifut az időből és a világ élelemellátásának biztonsága múlik azon, hogy fel tudjuk javítani a bepórzók egészségét.”

A remények szerint ez a módszer segít majd a fogyatkózó mézelő méh kolóniáknak, hogy felvegyék a versenyt a vírusokkal. Jelenleg a méheket sújtó egyik legveszélyesebb dolog a varroa atkák megjelenése, melyek lényegesen felgyorsítják a méhek között a vírusfertőzések terjedését. Az atkák ezen felül le is gyengítik a méhek immunrendszerét, ezzel megkönnyítve a megfertőződésüket is.

A kutatás egy másik korábbi tanulmányon alapul, amiben demonstrálták, hogy a gomba kivonatok az emberi sejtek esetében is segíthetnek a vírusfertőzések megelőzésében. A kutatókban így felmerült a kérdés, hogy a kivonatok vajon a méheknek is biztosítanak-e hasonló védelmet.

Mivel a kutatók a Fungi Perfecti céggel is közreműködnek, így az eredményeik jó eséllyel idővel a méhészekhez is eljuthatnak majd – és nem ragadnak meg pusztán az elméleti szinteken. Azonban ebben most még problémát jelent a micélium kivonatok korlátozott elérhetősége.

A cég ezért gőzerővel dolgozik a termelés lehető leggyorsabb felgyorsításán, amíg a kutatók további vizsgálatokat végeznek, hogy pontosabb képet adjanak a méhészek számára a kivonat lehetséges használatáról.

A kutatók még nem tudják pontosan, hogy a gomba kivonat pontosan milyen módon javítja fel a méhek védelmét. És többek között erre keresi majd a választ a következő vizsgálatuk, aminek ugyancsak célja, hogy meghatározza milyen mennyiségben és gyakorisággal kell a méheknek a kivonatból adni, hogy a legjobb hatásfokot érjék el.

Az elmúlt években a méhészek a teljes méhpopuláció lesújtó nagyságú csökkenéséről számoltak be , volt olyan év hogy a 30%-ot is meghaladta. Ebben a csökkenésben jelentős szerepe van a varroa atkáknak és az általuk hordozott vírusoknak.

Az atkák által hordozott egyik vírus a méhek szárnyát csökevényesíti el, ami rendkívüli módon lerövidíti az életüket és a kolóniában betöltött feladatukat sem tudják elvégezni – ezzel nehezítve társaik életét is. Egy másik az amerikai atkák körében elterjedt vírus a Lake Sinai vírus. Amíg ennek a vírusnak nincsenek egyértelműen jelei vagy tünetei, addig a vírus fontosságát jól mutatja, hogy az amerikai összeomlott méh kolóniákban általában lényeges mennyiségben mutathatóak ki ezek a vírusok. A vírus ezt valószínűleg úgy éri el, hogy a méheket általánosan gyengébbé és betegesebbé teszi – ami az idő előrehaladtával az egész kolónia vesztéhez vezethet.

Foráss: nature.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az ösztrogénnek is szerepe lehet az autizmusban

A kutatók kapcsolatot találtak a méhben való magas ösztrogénnek való kitettség és az autizmus kialakulásának valószínűsége között. Az új felfedezés…

2019-08-12 2:55 du.

Egy kvantum mikrofonnal képesek voltak megszámolni a hang részecskéit

A Stanford Egyetem fizikusai kifejlesztettek egy "kvantum mikrofont", ami annyira érzékeny, hogy képes fonononként - a hangot alkotó részecskék -…

2019-08-12 2:50 du.

Az afrikai füst látja el tápanyaggal az Amazonasz-esőerdőt és az óceánokat

A Miami Egyetem kutatói rájöttek, hogy az afrikai tüzek füstje viheti el az Amazonasz-esőerdő, Trópusi Atlanti-óceán és a déli óceánok…

2019-08-04 7:31 du.

Öregebb lehet a Hold, mint eddig gondolták

A Köln Egyetem Geológiai és Ásványtani Intézetének kutatói egy új tanulmányban megállapították, hogy a Hold megközelítőleg a Naprendszer keletkezése után…

2019-08-02 11:16 de.

Neurokognitív alapja lehet a szabad akaratnak

A filozófusok és a teológusok is évszázadok óta merengenek azon; hogy valóban létezhet-e szabad akarat? Ez idő alatt a szabad…

2019-08-02 11:01 de.

Még a profi matematikusok egy részén is kifogott egy egyszerű kivonás

A matematikai gondolkodásra sokan úgy tekintenek mint az elvont gondolkodás csúcsa. Azonban tényleg képesek vagyunk teljesen elvonatkoztatni a külvilágról szerzett…

2019-07-29 8:01 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.