A gondolataink ‘hangereje’ hatással van arra, hogy hogyan érzékeljük a valódi hangokat

Az NYU Shanghai és az NYU kutatása szerint a gondolataink “hangereje” – vagy ahogy elképzeljük, ahogy kimondunk valamit – hatással van arra, hogy hogyan ítéljük a valóban hallott hangok hangerejét.

A kutatócsapat új tanulmánya bepillantást enged az agyi aktivitásunk természetébe.

“A ‘gondolataink’ mások számára némák – de számunkra a fejünkben nem azok – így a gondolataink hangereje hatással van az általunk hallottak hangerejére is,” mondta David Poeppel, a kutatásban részt vevő egyik tudós és NYU pszichológia és idegtudomány professzora.

A kutatások során a csapat kísérleti úton is igazolta, hogy az elképzelt hangok képesek hatást gyakorolni a valóban hallott hangok hangerejére és azt az alanyok viselkedésével és elektrofiziológiai vizsgálatokkal (EEG és MEG) is igazolták.

“Miután az elménkben beszédet képzelünk el, a valódi hangok, melyeket hallunk, lágyabbá válnak – minél hangosabb a képzeletünk, annál lágyabbá válnak az észlelt hangok,” mondta Tian Xing, a kutatás egyik vezetője és a NYU Shanghai ideg és kognitív tudományok professzora. “Ez azért van így mivel a képzelet és az észlelés ugyanazt a hallásért felelős agyi terület aktiválja. A korábbi képzelet már egyszer aktiválja a hallásért felelős területeket és amikor ugyanerre az agyterületre van szüksége a tényleges észleléshez, addigra már ‘fáradtak’ és kevésbé reagálnak.”

A kutatók szerint a tanulmánnyal megmutatták, hogy az észleléshez a külső jelek mellett a gondolatokra is szükség van, mivel az embereknek nem csak a külső jelek elemzésére van szükségük, hanem azokat aktívan értelmezniük és manipulálniuk kell az észleléshez.

A mostani felfedezés a legújabb, a csapat mentális képzelet hatásait vizsgáló tanulmánysorozatában, melyben többek között olyan folyamatokat vizsgáltak, melyekkel előrejelezhető, hogy egy adott személy milyen hangosnak fog megítélni egy adott hangot és többek között olyan témákról akar többet megtudni mint a skizofréniás betegeket érintő hallucinációk.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.