A Google mesterséges intelligenciája a retinánkból képes előrejelezni a szívproblémákat

Azt mondják, hogy a szem a lélek tükre, de lehet hogy a szívé is?

Ez furcsán hangozhat, azonban a Google tudósainak új mesterséges intelligenciája komolyan veszi ezt és képes előre jelezni, hogy a betegeknél mekkora esély van a szívrohamra vagy az agyvérzésre. És ehhez mindössze a betegek retináiról készített fényképekre van szüksége.

A Google által közzétett tanulmány szerint a módszer annyira pontosan képes előrejelezni a szív és érrendszeri problémákat mint más sokkal invazívabb mérések, melyeknél például tűket kell a betegek karjába szúrni.

A cég korábbi orvosi kutatása már felfedezte, hogy kapcsolat van a retinaerek és a jelentős szív és érrendszeri problémák kockázata között. A retinákról készült képek segítségével a Google kutatói képesek voltak 70%-os pontossággal előrejelezni, hogy a betegeknél fellép e az elkövetkező 5 évben vagy szívroham vagy valamilyen más szív és érrendszeri probléma. A módszerek eredményei egybevágnak a vérkoleszterin szintek méréséből kapott előrejelzésekkel is.

A kutatócsapat egy összesen 284335 betegből álló adathalmazra alapozta a modellt, amit a fejlesztés után két különálló adathalmazon is letesztelt – az egyikben 12026, a másikban pedig 999 beteg adatai voltak benn.

A kutatás még az elején jár és a tudósok szerint a nagyobb és részletesebb adatbázisok bevonásával valószínűleg még tovább tudnak javítani az előrejelzéseken, azonban annak felfedezése, hogy a módszer működik egy ígéretes első lépés a szűrési eljárás fejlesztésében.

A kutatók eredménye a Google-t is meglepte, mivel a kutatás eredetileg a szemhez köthető betegségek szűrésére indult és csak később terjesztették ki más kérdések megválaszolására is – mint például, hogy valaki dohányzik e vagy mekkora a vérnyomása. Egy lépéssel ezután pedig megkeresték azokat a tényezőket, melyekkel megállapítható hogy mennyi esélye van valakinek arra, hogy szívrohamot vagy agyvérzést kapjon.

A Google módszere egy “hőtérkép” , amin az látszódik, hogy az adatok közül a kép mely pixeljei voltak a legfontosabbak az előrejelzés sikerességében – például amikor a vérnyomásról akart valamit mondani az algoritmus főleg a vérereket vizsgálta.

Hogyha a további kutatás során tovább igazolják a módszer életképességét, akkor az akár idővel az orvosi vizsgálatok szerves részévé is válhat és a kutatók szerint erre az elkövetkező években számíthatunk majd. A mesterséges intelligenciák egyre nagyobb szerepet kaphatnak majd az orvosi vizsgálatokban, a következő érintett terület a rákkutatás lehet.

Az orvosi felfedezések nagy része megfigyeléses alapokon indul – a kutató észrevesz valamit, amit aztán hosszú tesztek után igazol. Ebben a kezdeti fázisban nyújthat hatalmas segítséget a Google algoritmus, ami a megfigyelésekből már képes egyéb következtetéseket is levonni és azokat a kutatók számára is elérhetővé tenni.

“Nagyon izgatott vagyok amiatt, amit ez a felfedezéseknek jelenthet,” mondta Lily Peng, a projekt vezetője. “Remélem, hogy más kutatók fogják majd a munkákat és építenek rá.”

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.