A grafén alapú szűrő ihatóvá teszi a tengervizet

A grafén oxid iránt már korábban is nagy reményeket fűztek a kutatók, mint az új szűrőtechnológia alapja. Mostanra ez valósággá vált, mivel sikerült olyan rendszert kifejleszteni, amivel a sót is képesek kiszűrni a vízből és ezzel akár több milliónyi ember vízellátása is megoldhatóvá válhat.

Az új felfedezés Manchester Egyetem kutatóinak a munkáját dicséri, akik rájöttek hogyan oldhatják meg a korábbi próbálkozások buktatóját. A grafén oxid membrán vízbe helyezve képes kiszűrni a nanorészecskéket, az organikus molekulákat és a nagyméretű sókat is. A problémát a kisebb sókristályok kiszűrése jelentette, amik nagy mennyiségben találhatóak meg a tengervízben.

A csapat felfedezte, hogy vízbe merítve a grafén oxid membrán felduzzad és ezért engedi át a sót a falán. A kutatók ezt a problémát úgy oldották meg hogy a membránt két epoxi gyanta lap közé szorították. Így az nem tud felduzzadni és képes kiszűrni az eddig problémás kis méretű molekulákat.

Ahogy a klíma egyre változik az előrejelzések szerint rengeteg lehetőségünk lesz a tenger víz megszűrését hasznosítani. Az előrejelzések szerint a grönlandi jégtakaró olvadása már visszafordíthatatlan állapotba van és csupán ez 3,8 cm-el emelheti meg a tengerszíntett 2100-re, és az elkövetkező generációknak akár 7,3 cm-es emelkedésre is számítaniuk kell.

Ez a rengeteg víz mellet az Egyesül Nemzetek felmérése szerint 2025-re a Föld teljes népességének 14 százaléka tapasztalhatja meg milyen az ivóvíz hiánya, és az érintett országok egy része nem engedheti meg magának széleskörű sóeltávolító rendszerek üzembe helyezését.

“Ez az első sikeres ilyen irányú kísérlet, ami bemutatja hogy hogyan ültethető át a technológia ipari méretekre és hogyan gyártható nagy tömegben a membrán.” mondta Rahul Nair, a Manchester Egyetem professzora.

 

“A membrán kifejlesztése nem csak a só eltávolítása miatt fontos, hanem a pórusok méretének atomi szintű beállíthatósága miatt, ami rengeteg új felhasználási területet nyit meg mivel így a méretétől függetlenül bármilyen ion kinyerhetővé válik a folyadékokból,” mondta Jijo Abraham, a tanulmány társszerzője.

A tény hogy a rendszer akár kis méretekben is hatásos, rendkívül jó lehetőség lehet a kisebb országoknak, akik a technológiát így egy nagyszabású beruházás helyett az igények szerint fokozatosan vezethetik be.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

1 Hozzászólás

  1. “A membrán kifejlesztése nem csak a só eltávolítása miatt fontos, hanem a pórusok méretének atomi szintű beállíthatósága miatt, ami rengeteg új felhasználási területet nyit meg mivel így a méretétől függetlenül bármilyen ion kinyerhetővé válik a folyadékokból,” mondta Jijo Abraham, a tanulmány társszerzője. — Ha ez igaz akkor ilyen grafénszűrővel kinyerhető a “nehézvíz” is a tengerből ami a föld energiaellátását is megoldaná.

    válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.