Kategóriák Űr

A gravitáció mégsem hat át más dimenziókra

A tavalyi két neutron csillag ütközése során észlelt gravitációs hullámok felfedezése hatalmas jelentőségű, de az Univerzum extra dimenzióiról nem árult el többet.

A Chicago Egyetem csillagászai a gravitációs hullámok adatainak vizsgálata során nem találtak bizonyítékot az Univerzum extra dimenzióira. A kutatásuk csupán az egyik azok a munkák közül, amelyek a tavalyi LIGO észlelési adatain alapulnak.

Az első gravitációs hullám észlelés még 2015-ben történt, aminek a jelentőségét jól mutatja, hogy az elmúlt évben Nobel-díjat kapott a kutatást vezető három fizikus. 2015-ben a gravitációs hullámokat két fekete lyuk ütközése keltette, és tavaly a kutatók ismét sikeresen észleltek gravitációs hullámokat, melyeket két neutron csillag ütközése keltett. A kettő észlelés közötti leglényegesebb különbség az volt, hogy a neutron csillagok ütközésének utóhatásait több teleszkóppal is sikerült megfigyelni – így a gravitációs és az elektromágneses hullámokról is gyűjtöttek adatokat.

“Ez az első eset, amikor képesek voltunk egyszerre észlelni a gravitációs és a fény hullámok forrását,” mondta Daniel Holz, a témában megjelent legújabb tanulmány egyik szerzője.

A csapat szerint ez egy eddig elérhetetlen nézőpontot ad a jelenség vizsgálatára, amivel rengeteg új dolgot tudhatunk meg az Univerzumról.

Einstein általános relativitás elmélete nagyon jól leírja a Naprendszert, azonban ahogy a tudósok egyre többet tudnak meg az Univerzum rendszeren kívül eső részéről egyre nagyobb lyukak jelennek meg az ismereteinkben. Kettő közülük a sötét anyag – az Univerzum egyik alapanyaga – és a sötét energia – ami az a rejtélyes erő, ami az Univerzum gyors tágulásáért felelős.

A kutatók már rengeteg különböző elmélettel álltak elő a sötét anyag és a sötét energia magyarázatára, melyek közül sok arra fókuszált, hogy extra dimenziókat adjon az általános relativitás elmélethez. Az egyik ilyen elmélet szerint nagy távolságon a gravitáció más dimenziókra is hatással lehet. Ez azt eredményezné, hogy nagy távolságban a vártnál gyengébb a gravitációs erő, ami magyarázatot adhat a problémák egy részére.

A tavalyi gravitációs hullám észlelés tökéletes lehetőséget ad a kutatók számára, hogy leteszteljék az elméletüket. Az észlelés során először a gravitációs hullámokat vették észre, amiket később ugyanonnan gamma és röntgen sugarak, rádió hullámok, optikai és infravörös fény követett. Amennyiben a gravitációs hullámok tényleg más dimenziókra is hatással vannak, akkor a mért gravitációs hullámoknak a vártnál gyengébbnek kellene lenniük. Viszont az adatok szerint nem gyengébbek.

Eszerint az Univerzum itt még az általunk jól ismert dimenziókat használja – a tér három dimenzióját és az időt – még a több millió fényéves távolságon is.

A kutatók szerint ez a vizsgálat még csak a kezdet és rengeteg hasonló elmélet vár ellenőrzésre. A csapat szerint az eredmények teljesen átírhatják, hogy valójában mit is tudunk az Univerzum működéséről.

Forrás: iopscience.iop.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A fertőzések miatt jelenhettek meg az első melegvérű állatok

A láz hat millió évvel ezelőtt jelent meg az akkori állatoknál, mint a fertőzésekre adott immunválasz. Ezek az állatok viszont…

2019-06-15 9:52 du.

Rejtélyesen hatalmas tömeget fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterében

Rejtélyesen hatalmas mennyiségű anyagot fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterének számító holdi Déli-sark-Aitken medencében. A Baylor Egyetem új kutatása szerint…

2019-06-15 9:39 du.

Kiderült hol és mikor alakulhatott ki a kannabisz szívás

A kannabiszt már több évezrede termesztik Kelet-Ázsiában. Azonban viszonylag keveset lehet tudni a növény korai felhasználási módjairól és arról, hogy…

2019-06-15 9:32 du.

Az idegrendszer generációkon átívelő változásokat is képes kiváltani

A fonalférgek szinte az összes élőhelyen megtalálhatóak és az egyik legjobban tanulmányozott élőlényekként tartják számon őket. Amíg gyors szaporodásuk előnyös…

2019-06-13 9:03 du.

Komoly kapcsolat van a tojásokban lévő koleszterin és a szívproblémák között

Egy új felmérés szerint komoly szerepe van az elfogyasztott tojások számának, a szív- és érrendszeri problémák és az elhalálozás kockázatának…

2019-06-13 8:14 du.

Megoldást találtak a napelemek egyik alapvető hibájára

40 év után a Manchester Egyetem kutatói kiderítették mi is áll a napelemek egyik alapvető hibája mögött. A napelemek jelenleg…

2019-06-07 10:40 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.