A gyémánt tű elektronokat bocsát ki ha megvilágítják

Először sikerült demonstrálni, hogy egy 100 mikrométer hosszú gyémánt tű alapjára lézerrel világítva, lényegesen megnövelhető a tű hegyének az elektron kibocsátó képessége. Az elektron kibocsátás ilyen egyszerű módon történő irányításának rengeteg felhasználási módja lehetséges, például a hordozható röntgen forrásoknál, elektronmikroszkópoknál és különböző szenzoroknál.

“A kutatásunk megmutatja, hogy hogyan működik az energia és a töltésátadás egy gyémánt tűnél általánosan,” mondta Vitali Porshyn, a tanulmány szerzője. “Azt is megmutattuk, hogy a gyémánt tű fotóstimulálásával képes kibocsátani pikocoulomb elektroncsomókat nanoszekundumok alatt. Így a megfigyelt áram elég egy kompakt hordozható röntgen forrás üzemeltetéséhez. Ideális esetben ez a készülék akár toll méretű is lehet.”

A tény, hogy a gyémánt képes elektronokat kibocsátani már önmagában is egy érdekes felfedezés, mivel a gyémánt normál esetben elektromos szigetelő. Arra is fény derült, hogy a gyémánt megvilágítás nélkül is mutat kismértékű elektromos vezetőképességet szoba-hőmérsékleten. A kutatók ezt az alacsony vezetőképességet az anyag tökéletlenségének tudták be.

Azonban amikor vákuumban világították meg a gyémánt tű talapzatát egy nanoszekundumos lézerrel, a tű hegyének az elektronkibocsátása lényegesen megnőtt. Ez a megfigyelés azt sugallja, hogy az egész gyémánt tűt áthatja egy hosszú távú elektronszállítási mechanizmus. A kutatók szerint a felfedezésnek főleg a kutatásban veszik majd nagy hasznát.

“Például nagyon hatásosan határozhatjuk meg egy ismeretlen anyag természetét egy gyémánt tűt használó röntgen forrással, a röntgen fluoreszcens spektroszkópia révén,” mondta Porshyn. “Ha ezt a tűt katódnak használjuk egy elektron mikroszkópban, könnyebben érhetünk el magas felbontást – akár nanométereset – mivel nagyon hatásos a kibocsátónk. Természetesen a tűt akár egy fényt érzékelő szenzorhoz is felhasználhatják.”

A jövőben azt tervezik, hogy megvizsgálják a különböző környezeti tényezők hogyan hatnak a tű tulajdonságaira.

Forrás: scitation.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

1 Hozzászólás

  1. Oké, nem bullshit, csak pongyolák a fordításaitok.

    Legalább a helyesírást tanuljátok már meg, oké? És akkor kb. rendben lesz az oldal. Szóösszetételek, mozgószabály, ezeket kell megtanulni. Önérzetet kiiktatni, nem szabad hisztizni, picsogni, amiért valamit meg kell tanulni.

    Egy tudományos híroldalt üzemeltetni nem játék, hanem felelősség, és ha magyaroknak szól, akkor MAGYARUL kell rajta írni, helyesen. Az “elektron kibocsátó képesség” nem magyarul van, hanem angolul.

    A Wikipedia tökéletesen érthetően leírja ezeket.

    válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.