A gyerekek és a csimpánzok is hajlandók fizetni, hogy végignézzék egy rossz ember megbüntetését

Egy nemzetközi kutatócsapat felfedezte, hogy a csimpánzok és az ember gyerekek (4-6 évesek) is hajlandóak azért fizetni, hogy végignézzék egy rosszul viselkedő társuk büntetését.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy az embereknek valamilyen szintű élvezetet nyújt az, amikor általuk bűnösnek ítélt emberek büntetését nézhetik. Az új tanulmányban a kutatók ezt a viselkedést szeretnék jobban megérteni azzal, hogy gyerekeket vizsgálnak és viselkedésüket csimpánzok viselkedéséhez hasonlítják.

Az első kísérletüknél a kutatók több felnőtt csimpánz segítségét vették igénybe. Az állatokat egy szobába vitték, ahol utána a tudósok foglalkoztak velük. Néhány esetben a szobában lévő kutató kedvesen viszonyult a csimpánzhoz – például ételt adott neki – más esetekben a kutató önzőbben viselkedtek és nem osztotta meg az ételt a majmokkal. Minden ilyen jelenet végén egy másik kutató jött a terembe és egy bottal eljátszotta hogy megveri a másik kutatót.

Ezután mindkét kutató egy másik szobába ment át, ahova a csimpánz csak akkor tudta őket követni, ha komoly erőfeszítéssel visszahúzott egy ajtót. Az eredmények alapján a csimpánzok hajlandóak voltak még erőfeszítések árán is követni az embereket hogy végignézzék a “rossz” ember büntetését, mindemellett az egyikük sem próbálta követni a kutatókat hogy tovább nézhesse a “jó” ember büntetését.

A második kísérlet sorozatba a kutatók összesen 72 emberi gyereknek mutattak egy bábműsört, amiben az egyik bábú a gyerekek kedvenc játékát nyújtotta feléjük – amit vagy odaadott vagy csak elhúzott az orruk előtt. Ezután egy másik bábú jelent meg, ami elkezdte megverni az előzőt. Ezután nem sokkal ez a jelenet egy paraván mögé került és ha a gyerekek tovább szerették volna nézni hogy mi történik, ahhoz általuk kapott matricákat kellet a kutatóknak visszaadniuk.

A kutatók arra jutottak, hogy az idősebb gyerekek hajlandóak voltak feláldozni a matricáikat, hogy tovább nézhessék a “rossz” bábú büntetését, a “jó” bábú büntetése viszont nem érdekelte őket. A hat évnél fiatalabb gyerekek viszont mindkét bábú büntetésének nézéséért hajlandóak voltak matricákkal fizetni – ami arra utal, hogy nem értették, hogy pontosan mi történik.

A kutatók szerint a gyerekek és a csimpánzok közötti hasonlóság egy olyan tulajdonságból fakad, ami még azelőtt alakult ki, hogy őseink elváltak volna az evolúciós fán.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.