A gyűjtögető-zsákmányoló törzsek kannabisz használata segít leküzdeni a parazitákat

A Washington Állami Egyetem kutatói felfedezték, hogy a gyűjtögető-zsákmányoló életmódot folytató törzsek kannabiszt szívó tagjai ellenállóbbak voltak a bélféreg fertőzéssel szemben.

Ed Hagen, az egyetem antropológusa azt vizsgálta, hogy a nyugati kultúrától és média hatásoktól elzárt Aka őslakosok használnak-e kannabiszt vagy más gógynövényt gyógyászati célokra.

“Ahogyan szeretjük a só ízét, úgy a pszichoaktív növények ízére is rákaphatunk, mivel azok segítenek megölni a parazitákat,” mondta Hagen.

Korábbi kutatások során Hagen már megmutatta, hogy az erősen dohányzó Aka őslakosok bélrendszerében sokkal kevesebb parazita volt jelen mint a törzs nem dohányzó tagjainál.

Azonban Hagen felhívta a figyelmet a kutatás korlátaira. Amíg igazolták, hogy a szarvasmarháknál a nikotin képes végezni a férgekkel, az eredmények nem igazolják egyértelműen, hogy az emberek esetében ugyanez a helyzet. A kannabiszról korábban már bebizonyították, hogy képes végezni petri csészén nevelt férgekkel, azonban ez nem igazolja, hogy fogyasztása az állatoknál vagy az embereknél is hasonló hatást váltana ki.

Az Aka emberek a Kongó fennsík “pigmeus” csoportjához tartoznak. Ők a világ egyik utolsó mindmáig gyűjtögető zsákmányoló életmódot folytató embercsoportja. A létezésük hatalmas lehetőséget ad az antropológusok számára, hogy betekintést nyerjenek az emberiség történetének 99%-át alkotó életmódba. A mostani tanulmány az emberi droghasználatra is egy alternatív magyarázattal szolgálhat.

Jelenleg a vezető elképzelés az, hogy az emberek azért használnak pszichoaktív hatású szereket mivel azok ‘rabul ejtik az agy örömközpontját’, ezzel jó érzetet keltve az emberekben. Azonban a szer fogyasztása olyan mechanizmusokat is kivált bennünk, melyek azt az érzetet keltik, hogy valami mérgezőt fogyasztunk – például keserű íz és későbbi rosszullét.

“Így felmerült a kérdés, ‘Miért használnak világszerte annyian növényi toxinokat rekreációs célból?'” mondta Hagen. “Ha az állatokat vizsgáljuk, ugyanezt látjuk. Sok biológus szerint a paraziták ellen fogyasztják.”

A kutatók szerint ez két fronton is rendkívül fontos lehet; név szerint a szerhasználat és a bélféreg-fertőzések terén, mindkettő a fejlődő országok legnagyobb egészségügyi problémái közé tartoznak.

A kutatók nem tudják, hogy az Aka emberek mikor kezdték használni a kannabiszt, vagy hogy a növény egyáltalán mikor jutott el a kontinensre. Elméletek szerint először indiai kereskedők hozhatták be az első évszázadban, viszont az új kutatás szerint a használatot a 17. századi európai gyarmatosítás hozta el.

A kutatók a Közép-Afrikai Köztársaság Lobaye folyója mellett élő majdnem 400 felnőtt Aka őslakos segítségével arra jutottak, hogy a férfiak 70 százaléka és a nők 6 százaléka használ kannabiszt. A kutatók az eredményeket biológiai vizsgálatokkal is erősítették, melyek szerint a megvizsgált emberek 68% fogyasztott a közelmúltban kannabiszt.

A férfiaktól a kutatók székletmintákat is gyűjtöttek, amiből megállapították hogy a férfiak 95% bélférgekkel fertőzött. Viszont azoknál a férfiaknál, akik kannabiszt fogyasztottak, sokkal alacsonyabb volt a fertőzés mértéke. A kutatás során a csapat a fertőzött férfiak egy alcsoportját modern féregirtóval kezelte és egy évvel később megállapították, hogy a férfiak ismét fertőzötté váltak viszont a kannabisz használóknál csak nagyon alacsony mértékben volt jelen a fertőzés.

Amíg az Aka emberek aktívan használják az egyik helyi tea növényt a parazita férgek ellen, addig a dohányra vagy a kannabiszra nem úgy tekintenek mint gyógyszer, ami arra enged következtetni, hogy tudtuk nélkül alkalmazzák a kannabiszt a parazitákkal szemben.

Forrás: onlinelibrary.wiley.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.