A halak is összetett személyiséggel rendelkeznek

Egy új kutatás szerint a Trinidadian guppi halak egyéni “személyiséggel” rendelkeznek .

Az Exeter Egyetem kutatói guppikat vizsgáltak, hogy kiderítsék azok hogyan viselkednek különböző helyzetekben és a tudósok rendkívül összetett különbségeket találtak az egyének között.

Megvizsgálták azt is, hogy ezek a különbségek magyarázhatóak e azzal az egyszerű skálával, hogy az adott guppi mennyire kockázatvállaló. Azonban arra jutottak, hogy a különbségek túl összetettek ahhoz, hogy azokat ilyen módszerrel magyarázni lehessen.

“Az egyszerű skála ötlete gyakran előkerül, hogy egy faj, mint a Trinidadian guppik egyedeinek viselkedésbeli különbségét megmagyarázza,” mondta Tom Houslay, Exeter Egyetem Ökológia és Megőrzés Központjából. “Azonban a kutatásunk megmutatja, hogy a valóság ennél sokkal összetettebb. Például, amikor egy ismeretlen környezetbe helyeztük őket, a guppik különböző stratégiát vetettek be, hogy megküzdjenek a stresszes helyzettel – sokan megpróbáltak elbújni, mások elmenekülni, néhányan folyamatosan felderítettek, és így tovább.”

“A közöttük lévő különbségek következetesek maradtak más időben és más helyzetekben is. Így amíg az összes guppi viselkedése változott az adott szituációtól függően – például, mindannyian kíváncsibbá váltak a stresszes helyzetekben – az egyének közötti relatív különbségek megmaradtak. “

A kísérletről megjelenő tanulmányban a kutatók azt írják le, hogy a guppik milyen módszerekkel kezelik a különböző stressz szintű környezeteket.

Az enyhe stresszt úgy érték el, hogy a halakat egyesével egy új, számukra eddig ismeretlen tartályba helyezték át, a magasabb stresszt pedig ragadozó halak és madarak modelljeivel váltották ki.

A ragadozók jelenléte minden guppit az átlagos viselkedésükhöz képest óvatosabbá tett, azonban az egyének különböző személyiség jegyei megmaradtak.

“Érdekel minket, hogy miért léteznek ezek a különböző személyiségek, a kutatásunk következő fázisában meg fogjuk vizsgálni a személyiségek mögötti genetikát és az azokhoz kapcsolódó tulajdonságokat,” mondta Alastair Wilson, az Exter Egyetem professzora.“Ki akarjuk deríteni, hogy a személyiség milyen kapcsolatban van az élet más részeivel és erre mekkora hatást gyakorolnak a genetikai hatások- szemben a környezeti hatásokkal.”

“A cél az, hogy bepillantást nyerjünk az evolúciós folyamatokba és azon belül megvizsgáljuk, hogy a különböző viselkedési stratégiák hogyan maradnak fenn a fajok fejlődése mellett.”

Forrás: onlinelibrary.wiley.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.