A halálos hőhullámok gyakoribbakká válhatnak a metropoliszokban

Az extrém hőhullámok, amik 2015-ben 3000 ember halálát okozták Indiában és Pakisztánban éves eseményekké válhatnak a területen, még akkor is ha a felmelegedés 2 °C-os határát sikerül tartani.

A hőség akkor kezd igazán veszélyes lenni az emberekre amikor a hő index – ami magába foglalja a páratartalmat és így a hőmérsékletet ‘érzetét’ jelenti – 40,6 °C fölé emelkedik. Tom Matthews, a John Moores Egyetemről, munkatársaival klímaváltozási modelleket használtak, hogy előrevetítsék, hogy mennyi e hőmérsékletet meghaladó nap várható évente a világ 44 metropoliszában.

A csapat azt találta, hogy a globális hőmérséklet emelkedésével ez a hősokk is nagyobb mértékben emelkedhet. Ez azt jelenti hogy még 1,5 °C-os felmelegedés mellet is a 44 metropolisz 40 százaléka fogja éves szinten átélni ezt a jelenséget – ez a kétszerese az 1979 és 2005 között érintet városok számának. Az első városok, amiknél a hősokk először megjelenhet a kínai Shanghai és a nigériai Lagos.

Még a klímaváltozás enyhítésével is gyakoribbakká válhatnak ezek a halálos hőhullámok a világ nagyobb városközpontjaiban, főleg Ázsia déli részén és Afrikában.

Forrás: pnas.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.