A hálózati tudomány segíthet felfedni a politikai korrupciót

A Világ Bank adatai szerint a korrupciós botrányok több mint 2 billiárd dollárt szívnak el a világgazdaságból, ezzel a korrupció az egyik fő gátlóereje a gazdasági növekedésnek és a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségeknek.

A kutatóknak most sikerült demonstrálni, hogy a jelenlegi botrányok hálózatának modelljéből meghatározható lehet, hogy kik fognak botrányba keveredni a jövőben. Az eredmények egy hasznos eszközt adhatnak a társadalomnak, amivel kimutathatóvá válhatnak a korrupt gyakorlatok és csökkenthető lehet a korrupció költsége.

A szlovéniai Maribor Egyetem és a Bécsi Komplex Tudományos Központ kutatói brazil tudósokkal kiegészítve vizsgálták a politikai korrupciót a hálózati tudományok segítségével.

A munkájukban a tudósok a brazil politikai korrupciós botrányaiból készítettek el egy dinamikus hálózatot, amit azután idősor analízisnek vetettek alá, hogy meghatározzák a hálózat hogyan fejlődik az elkövetkező években. A modell több mint 400 csomópontot tartalmaz – amik mind egyéneket jelölnek -, a vonalak pedig azokat kötik össze, akik ugyanabban a botrányban szerepeltek. Összességében az eredmények azt mutatják, hogy a hálózatok segítségével sok információt ki lehet deríteni ezeknek a botrányoknak a összetettségéről.

“Minden esély ellenére, a korrupciót eltakaró lepellel és azokkal az emberekkel szembe menve, akik mindent megtesznek, hogy névtelenek és észrevétlenek maradjanak, megmutattuk hogy a hálózati tudomány módszereinek felhasználásával feltárható a politikailag korrupt viselkedés veleje,” mondta Matjaž Perc, a kutatás vezetője.

A felfedezések között volt az is, hogy a politikai botrányok felemelkedése és bukása egybevág a választási ciklusokkal. A botrányokban általában egy kis csoport – megközelítőleg 8 ember – vesz részt, valószínűleg azért mert kis csoportokat könnyebb leplezni. Az eredményekből az is kiderült, hogy lehetséges azonosítani azokat, akik központi szerepet játszottak több botrányban is.

Hogy megvizsgálják a hálózat előrejelző képességét, több különböző algoritmust is felhasználtak, hogy a csomópontok hasonlóságából adódó hiányzó kapcsolatokra is fény derüljön. A kutatók arra jutottak, hogy a legjobb algoritmus statisztikailag jelentős előrejelző képességgel rendelkezett – az általa előrejelzett 10 legvalószínűbb kapcsolat negyede később felbukkant a korrupció hálójában.

“Megmutattuk, hogy a korrupció egy kis csoport önző viselkedésére vezethető vissza,” mondta Perc. “Azt is megfigyeltük, hogy a korrupcióban részt vevő politikusok száma növekszik a négy éves brazil választási ciklusokban. Arra is rájöttünk, hogy egy maréknyi jól összekapcsolt egyén irányítja a moduláris hálózati struktúrát, ami gyakran hirtelen változik a kormány változásával. És végül azt is megmutattuk, hogy pontosan előrejelezhetőek a jövőbeni ‘cinkostársak’ a korrupciós hálózat dinamikus struktúrája alapján.”

A jövőben a kutatók egy számukra is ismert probléma megoldásában is ki szeretnék próbálni a technikát -mégpedig a kutatásra szánt pénzek elosztásában vélt korrupció felderítésében.

“A legnagyobb kihívást az átfogó és megbízható adatok begyűjtése jelenti,” mondta Perc. “Ezért következőnek a figyelmünket a relatíve áttekinthető szlovéniai állami szektorra fordítjuk, az államilag támogatott kutatásoktól a nemzeti jutalomrendszerig, ami az elmúlt években elég rossz állapotba került. Ezek az intézkedések nem képesek támogatni a fiatal tehetségeket. Reményeink szerint a kutatásunk elősegíti majd az átmenetet egy fenntartható és jobban az érdemeken alapuló állami kutatási támogatás irányába.”

Forrás: arxiv.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.