A hasonló alkatú modellek képeivel már rövid idő alatt is megváltoztatható az ideális nőről alkotott képünk

Egy kis brit kutatócsapat arra jutott, hogy az emberek tökéletes női testről alkotott képén, mindössze 15 percnyi képnézegetés is lényegesen változtathat. A tanulmányban a kutatók azt igyekeznek kideríteni, hogyan befolyásolható a tökéletes testről alkotott kép a modern médiának nem kitett emberek körében.

Hogy ezt kiderítsék milyen hatást gyakorolnak a vékony nőkről készült képek az emberekre, a kutatók a nicaraguai Szúnyog Partra utaztak – ahol az emberek még mindig falvakban élnek elektromosság nélkül, így még nem szoktak hozzá a folyamatos vékony női képekkel bombázó modern médiához.

A kutatók összesen 80 résztvevőt gyűjtöttek össze képviselve mindkét nemet és különböző korcsoportokat. A résztvevőket egy számítógép elé ültették ahol egy speciális szoftver segítségével megalkothatták, amit ők a tökéletes női testnek gondolnak. Ezután minden résztvevőnek nagyjából 15 percig képeket mutattak különböző ruhamagazinokból – a résztvevők egy része a tipikus vékony modellekről látott képek míg a másik egy “nagyobb méretű” nőket ábrázoló katalógusból vették. A résztvevőknek ezután még egyszer meg kellet alkotni a tökéletes női alakot.

Az eredmények szerint azok, akik a vékony modellekről láttak képeket, átlagosan csökkentettek az ideális nő méretén a második lehetőségnél, amíg azok, akik a nagyobb méretű modelleket látták, növeltek az általuk létrehozott virtuális nőn.

A tudósok szerint a kísérlet rávilágít arra, hogy már egy rövid manipulált képnézés is hatással van az emberek ideális nőről alkotott képére. A csapat tanulmányából az nem derül ki, hogy a hatás milyen hosszú ideig tart viszont azoknál akik olyan helyen élnek ahol a vékony nők szinte folyamatosan jelen vannak a médiában, a hatás valószínűleg tartós lehet.

A csoport azt is megjegyzi a tanulmányban, hogy a résztvevők már nemsokára élvezhetik az elektromosság, a tévé és az internet előnyeit. Így a kutatók magukra vállalták, hogy a tanulmány eredményeit megosszák a helyiekkel mielőtt még bekövetkezne a nagy változás.

Forrás: biorxiv.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.