A hatalmas marsi viharok segíthetnek jobban megérteni az időjárást

A Marson éppen egy 40.9 millió négyzetkilométert – nagyjából akkora mint összesen Észak és Dél Amerika teljes területe – lefedő homokvihar tombol.

Ez a vihar nem jelent jót a NASA Opportunity roverének, viszont a Penn State Egyetem kutatói egy egyedi lehetőséget látnak a marsi időjárás tanulmányozására.

“Láthatjuk a vihar Opportunity-ra gyakorolt hatását, mivel lekapcsolta a rovert,” mondta Greybush. “Az Opportunity jelenleg a vihar szívében van.”

Június 13.-a óta a NASA képtelen kapcsolatba lépni az Opportunity roverrel, ami az elképzelések szerint a túl kevés napfény miatt energiatakarékos módba lépett. Az Opportunity-t még 2003-ban küldték a Vörös Bolygóra és a feladata kőzet és talajminták vizsgálata, és ezeken keresztül a bolygó korábbi vízaktivitásának megállapítása. Ezek a tanulmányok rengeteg kulcsfontosságú információt juttatnak a NASA kutatóinak többek között arról, hogy lehetséges-e az élet a bolygón.

A rover épsége iránti aggályokon túl, a kutatók szerint a viharról készült megfigyelések fontos adatokat jelenthetnek a marsi időjárásról, melyek lényegesen hozzájárulhatnak, hogy elkészítsék a bolygó légköri jellemzőinek pontos modelljét. A kutatók szerint ez lényeges segítséget nyújthat a jövőben tervezett marsi küldetéseknek is.

“Ha többet tudunk meg a Mars légköri körülményeiről, akkor valószínűleg több érdekes helyen szállhatunk le, például dombok és kráterek körül, nem csupán lapos területekre,” mondta Greybush.

Greybush munkatársaival jelenleg az EMARS (Ensemble Mars Atmosphere Reanalysis System) nevű rendszeren dolgozik, ami a bolygó körül keringő műholdak által végzett mérések eredményeit táplálja be egy számítógépes szimulációba. A módszer végeredménye 6 marsi évet (egy marsi év 687 földi napnak felel meg) felölelő szelet, hőmérsékletet, nyomást és port ábrázoló térképek órás intervallumokban.

Ezek az adatok lehetővé teszik a kutatók számára, hogy nyomon kövessék a homok viharok fejlődését, ahogy lokális viharokból szinte az egész bolygót lefedő viharokká válnak.

Az EMARS a viharok nyomon követése mellet lehetővé teszi a jelenleg zajló vihar és a korábbi viharok összehasonlítását is – ami megmutatja, hogy hogyan változik a marsi időjárás az idő folyamán.

A kutatók abban reménykednek, hogy az EMARS segít majd a a bolygót tanulmányozó más kutatóknak is többek között az időjárás változásának és a homokviharok előrejelzésében – az időjárás változás azért fontos, mivel a Földhöz hasonlóan a Marson is vannak évszakok. Mindemellett a szimulációk a földi időjárás előrejelzés fejlődését is elősegíthetik, mivel a marsi időjárást a földihez képest kevesebb tényező befolyásolja, így az időjárási hatásokat könnyebb megvizsgálni.

A kutatók szerint a jelenlegi hatalmas kiterjedésű vihart az időjárási rendszerek szelei okozták – a kutatók szerint hozzávetőleg 3-4 évente – egy hatalmas globális vihart okozhatnak. Ezek a viharok alatt a bolygón lévő por akár az egész bolygót átutazhatja a vihar több hetes tombolása alatt.

“Sok vihar kezdődik az északi féltekén, majd véget ér, a kérdés az, hogy miért jutott ez az északi vihar az egyenlítő túloldalára és hogyan vált ennyire hatalmassá?” kérdezte Greybush. “A legutóbbi globális vihar még 2007-ben volt. Minden vihar egyedi és új példát jelent az esettanulmányokhoz.”

A Mars egy olyan bolygó, ami leginkább hasonlít a Földre – történelmük és jellemzőik is hasonlóak -, viszont az időjárásukban jelentős eltérések vannak és a kutatókat éppen ezek az eltérések érdeklik.

Kép: NASA

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.