A háztartási por elősegíti a zsírsejtek növekedését

A helytelen étkezést és a testmozgás hiányát tulajdonítják a világ több részén tapasztalt járványszerű elhízás okának. Viszont a tudósok több általános környezeti szennyezőanyagot is találtak, ami szerepet játszhat a problémában.

Az egyik ilyen kutatócsapat új tanulmányában felfedi, hogy a háztartási porban is fellelhetők azok az anyagok, amik hatására a zsírsejtek triglicerideket – a testzsír fő alkotóeleme – kezdenek felhalmozni petri csészében.

Az endokrin rendszert károsító anyagok (EDC) olyan szintetikus vagy természetesen előforduló vegyületek amik képesek megzavarni vagy leutánozni a test hormonjait. Az EDC-k, mint az égésgátlók, fatalátok és a biszfenol-A a szaporodási, neurológiai és immunfunkciókra gyakorolt hatásaikról ismertek.

Állatokon végzett tanulmányok szerint azonban a korai életszakaszban való kitétel ezeknek a vegyületeknek, később testsúly gyarapodáshoz vezethet – ezért sokan “obesogéneknek” nevezik őket. Több gyártó a felfedezések fényében visszafogta az EDC-k használatát a termékeiben, azonban a mai napig még több vegyület szinte mindenütt jelen van a fogyasztói cikkekben.

Ezeknek a vegyületeknek egy része porként végzi amit az emberek belélegezhetnek, elfogyaszthatnak vagy felszívódhat a bőrükön keresztül. Az USA Környezetvédelmi Ügynöksége felmérése szerint egy gyerek átlagosan napi 50 mg port fogyaszt. Heather Stapleton munkatársaival attól tartva, hogy a EDC-k rossz hatással vannak a gyerekek egészségére, megvizsgálták milyen hatással van a háztartási por a zsírsejtekre.

A kutatók összesen 11 észak karolinai otthonból gyűjtöttek por mintákat, amiket azután petri csészén lévő egér preadipocita – zsír elősejtek – teszteltek – ezeket a sejteket gyakran használják arra, hogy meghatározzák egy vegyület milyen hatással van a trigliceridek felhalmozására. 11 por minta közül 7 hatására fejlődtek felnőtt zsírsejté az elősejtek, amit a vártnak megfelelően trigliceridek felhalmozása követett. 9 kivonat pedig osztódásra késztette a sejteket, ezzel hatalmas alapot képezve a későbbi zsírsejt képződéshez. Mindössze egy olyan minta volt ami nem gyakorolt semmilyen hatást a sejtekre.

Ezen felül a háztartási porban gyakori 44 szennyező vegyület közül a tesztek alapján a piraklostrobin – egy növényvédő szer – az égésgátló TBPDP és a DBP – egy gyakori lágyító – mutatott jelentős hatást a sejtekre. A kutatók szerint ez azt mutatja, hogy a háztartási porban lévő vegyületek vezethetnek trigliceridek és zsírsejtek felhalmozásához és már mindössze 3 mikrogramm – ami lényegesen alacsonyabb annál a mennyiségnél aminek a gyerekek naponta ki vannak téve – már mérhető hatást fejtett ki.

Így a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a háztartási pornak való kitétel zavart keltett az anyagcsererendszer egészségében, különösen gyerekeknél.

Forrás: pubs.acs.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.