A heti rendszerességű halfogyasztás javítja az alvást és az intelligenciát is a gyerekeknél

Pennsylvania Egyetem új tanulmánya szerint a legalább heti egyszer halat fogyasztó gyerekek jobban alszanak és átlagosan 4 ponttal magasabb IQ-val rendelkeznek, mint az ennél ritkábban vagy a halat szinte soha nem fogyasztó társaiknál.

Már korábbi tanulmányok is megmutatták, hogy a több halfajban is megtalálható omega-3 zsírsav és az intelligencia és a jobb alvás között kapcsolat van, azonban ez az első olyan tanulmány, aminél bemutatták mi a kapcsolat az alvás és az intelligencia között. Jianghong Liu által vezetett tanulmány bemutatta, hogy az alvás egy közvetítő útvonalat képezhet a hal fogyasztás és az intelligencia között.

“A kutatás ezen területen nem eléggé kidolgozott. Még csak most bontakozik ki,” mondta Liu, a tanulmány vezető szerzője és az egyetem közegészségügyi professzora. “Itt azt az omega-3 zsírsavat vizsgáljuk, ami az étrend-kiegészítők helyett az ételekből veszünk magunkhoz.”

A kutatásba 541 kínai 9 és 11 év közötti gyereket vonták be (54% fiú, 46% lány), akiknek egy kérdőívet kellet kitölteni, amiben többek között arra is rákérdeztek, hogy a gyerekek mennyi halat fogyasztanak. A kérdőívet egy központosított kínai nyelvű IQ tesz kitöltése követte, amivel szóbeli és nem szóbeli képességeket is vizsgáltak a kutatók.

Ezt követően a gyerekek szüleit a gyerekek alvásminőségére vonatkozó kérdőív kitöltésére kérték, amiben olyan dolgokra kérdeztek rá mint az alvás hossza illetve hogy milyen gyakran kelnek fel az éjszaka folyamán és mennyire fáradtak napközben. Az összegyűjtött adatokat összevetették az egyéb ismert befolyásoló tényezőkkel – például a szülők iskolai végzettsége, munkája és családi állapota, testvérek száma és más demográfiai tényezők.

Ezeknek az adatoknak a vizsgálatával arra következtetésre jutottak, hogy a heti szinten halat fogyasztó gyerekek 4,8 ponttal magasabb IQ-t értek el mint azok a gyerek, akik “ritkán” vagy “soha” nem ettek halat. Azoknak is 3,3 ponttal magasabb volt az eredményük, akiknek az ételük néha tartalmaz halat is. Mindezeken felül a halat fogyasztóknak jobb volt az általános alvási minősége.

“Az alváshiány kapcsolatban van az antiszociális viselkedéssel; a rossz gondolkodási képesség szintén kapcsolatban van az antiszociális viselkedéssel,” mondta Adrian Raine, a kutatásban részt vevő professzor. “Mi felfedeztük, hogy az omega-3 tartalmú kiegészítők csökkentik az antiszociális viselkedést, így nem meglepő hogy a hal áll ez mögött.”

“Ez még többet ad hozzá ahhoz az egyre növekvő bizonyíték halmazhoz, ami azt igazolja, hogy a halfogyasztásnak pozitív hatásai vannak az egészségre és keményebben kellene hirdetnünk és támogatnunk,” mondta Jennifer Pinto-Martin, az egyetem Közegészségügyi Kezdeményezés Központjának igazgatója. “A gyerekeknek minél korábban találkozniuk kell velük.”

“Az íz korai megismertetése kellemesebbé teszi azt,” tette hozzá Pinto-Martin. “Ennek egy összehangolt erőfeszítésnek kell lennie, különösen az olyan kultúráknál, ahol nem gyakori a halfogyasztás. A gyerekek érzékenyek a szagokra. Ha nem szoktak hozzá, akkor távol maradhatnak tőle.”

Mivel a kutatás még csak a korai fázisába van ezért a kutatók nem próbálták meg kideríteni, hogy a hatás erősebb bizonyos halfajok esetében, viszont a tervezett idősebb alanyokat is bevonó vizsgálatnál már erre is ki fognak térni. A kutatók ezen felül a halfogyasztás pozitív hatásait vizsgáló randomizált klinikai vizsgálat szükségességére is felhívják a figyelmet – amivel nagy bizonyossággal megmutathatják a pozitív hatás tényleg a halnak (omega-3 zsírsav) köszönhető.

A kutatók addig is azt ajánlják, hogy mindenki igyekezzen legalább heti egyszer bevonni a halat az étrendjébe, mivel ezzel már a legmagasabb csoportba kerül.

“Ez sokkal egyszerűbb lehet mint arra ösztönözni a gyerekeket, hogy ágyba menjenek,” mondta Raine. “Ha hal javítja az alvást, nagyszerű. Ha javítja a kognitív teljesítményt – mint ahogy megfigyeltük – még jobb.”

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.