A hím barna özvegy pókok az őket nagyobb eséllyel megevő idősebb nőstényeket preferálják

A hím barna özvegy pókok idősebb, kevésbé termékeny partnereket keresnek maguknak, amelyek 50%-al nagyobb eséllyel eszik meg őket a párzást követően.

A Ben-Gurion és a Héber Egyetem és az izraeli Volcani Központ kutatói hím és nőstény barna özvegy pókokat gyűjtöttek össze közép és dél izraeli területekről. A pókokat úgy helyezték el, hogy a hímeknek legyen választási lehetősége két nőstény pók között – éretlen fiatal vagy érett idősebb nőstény – és a kutatók végigkövették a pókok melyik partnert választják. A fiatal nőstények képesek elraktározni a spermát, amivel később termékenyítik meg a petéiket, amikor már elérik a felnőtt kort.

“Eredetileg úgy gondoltuk, hogy a hímek a fiatal nőstényeket preferálják majd, mert azok termékenyebbek és sokkal kisebb eséllyel falják fel őket, de meglepetésünkre nem ez volt a helyzet,” írták a kutatók.

A csapat először azt az elképzelést vizsgálta meg miszerint a hímek a nőstényben hagyhatják a nemi szervük egy részét, ezzel megakadályozva, hogy a nőstény később más hímekkel is párosodjon. Hogyha ez gyakrabban történik az idősebb nőstényekkel, akkor az előnyös lehet a többi hím és az egész faj számára is. Azonban meglepő módon nem ez volt a helyzet.

“A hímek látszólag nem a saját érdeküket tartják szem előtt és ennek kettős ára van – kevesebb utód és kevesebb lehetőség, hogy más nőstényekkel is párosodjanak,” mondták a kutatók. “Az egyik lehetséges magyarázat erre, az, hogy az idősebb nőstények erősebb jelekkel befolyásolják és vonzzák magukhoz a hímeket, azonban ezt a hipotézist még tesztelni kell.”

Forrás: sciencedirect.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.