Kategóriák Természet

A hím delfinek ajándékokkal igyekeznek elcsábítani a nőstényeket

A Nyugat Ausztrál Egyetem (UWA) kutatói egy ritka szexuális viselkedést kaptak lencsevégre: egy hím púposdelfin egy nagy méretű tengeri szivacsot mutatott egy nősténynek udvarlásképp.

A UWA, a Zurich Egyetem és a Murdoch Egyetem kutatói már lassan egy évtizede vizsgálják az északnyugat ausztrál partvidék delfin populációját.

A kutatóknak nem csak azt sikerült rögzíteniük, ahogy egy hím egy nagy tengeri szivaccsal próbál kedveskedni egy nősténynek, hanem azt is hogy mindezt milyen vizuális és akusztikus viselkedés kísérte. Ez az első alkalom hogy ilyen viselkedést rögzítettek ennél a fajnál.

Az első megfigyelt eset során a hím delfin alámerült, hogy eltávolítson egy nagy méretű szivacsot a tengerfenék szikláiról és a fején egyensúlyozva a nőstény elé hozta.

A tárgyak használata a szexuális viselkedés során ritkának számít a emberen kívüli emlősöknél és a tudósok szerint a megfigyelt viselkedés a hím delfin erejét hivatott demonstrálni a lehetséges partnernek.

A tudósok szerint a felfedezés megmutatja, hogy a púposdelfinek szociális viselkedése összetettebb és eddig nem felismert módon magasan fejlett lehet.

“Először zavartak voltunk, amikor tanúivá váltunk a hím púposdelfin eme érdekfeszítő viselkedésének, de ahogy az évek során egymást követték a terepmunkáink, egyre több bizonyítékot halmoztunk fel,” mondta Simon Allen, a felfedezésről készült tanulmány vezető szerzője.

“Itt vannak a bolygó talán szociálisan legösszetettebb állatai, amik nem táplálékszerzésre használják a szivacsokat, hanem ajándékként, hogy megmutassák menyit érnek vagy éppen egy fenyegetésként a szocializálódás és a párzás viselkedési kontextusában.”

A tudósok arról is beszámoltak, hogy több nagy méretű felnőtt delfin látszólag párokban dolgozott.

“A felnőtt hímek által alkotott szövetségek a nőstények udvarlására szokatlan, mivel a párzás sikerességét nem tudják megosztani,” mondta Stephanie King, a tanulmány társszerzője.

“Ez egy új felfedezés ennél a fajnál és egy izgalmas új lehetőséget jelent a további kutatásra.”

Következőnek a kutatók arra szeretnének fényt deríteni, hogy az ajándékokkal mennyire javul az egyedek párzási sikeressége.

Forrás: nature.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Nincs biztonságos alkohol mennyiség a terhesség alatt

Egy nemzetközi kutatócsapat felfedezte, hogy milyen biológiai változások állhatnak a magzati alkohol spektrumzavar mögött. A káosz elméleten alapuló kutatás keretében…

2019-05-13 7:00 du.

A napelemek hatékonyságán is javít a koffein

A los angelesi Kalifornia Egyetem és a kínai Solargiga Energy kutatói felfedezték, hogy a koffein hatékonyabbá teszi a hagyományos napelemek…

2019-05-13 6:48 du.

Megtörtént az első lépés az ultra-gyors Wi-Fi fejlesztésében

A Harvard Egyetem mérnökei eddig először használtak félvezető lézert rádió frekvencia adóként. Az eredmények szerint a berendezés nem csak a…

2019-05-13 6:42 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.