A hollók akár két hónapig is emlékezhetnek arra aki becsapta őket

Ausztriai és svájci tudósok egy kis csapata felfedezte, hogy a hollók képesek akár két hónapig is emlékezni arra az emberre, aki átverte őket. A csapat tagjai erre a következtetésre kísérleti úton jutottak és a különlegese viselkedés hasznára is igyekeznek magyarázattal szolgálni – a vadon élő állatok esetében is.

Az szinte köztudott hogy a Corvidae családba tartozó madarak okosabbak a más családokba tartozó társaiknál – ha csak a szarkák hírhedt viselkedésére gondolunk. A kutatók most arra voltak kíváncsiak hogy hollók képesek e felfogni a különböző emberek negatív viselkedését, képesek e reagálni rá és ha igen milyen hosszú ideig jegyzik meg az őket megviccelő személyt.

A kísérletben a hollókat kiképezték hogy jutalmat adjanak egy embernek, aki ezért egy nekik megfelelőbb jutalmat ad cserébe – ez a személy néha átverte a hollót és nem adott neki semmit a jutalomért cserébe. A kísérletben résztvevő hét holló kenyér morzsát kapott, amit vagy megehetett vagy elcserélhetett egy darab sajtra – amit a hollók jobban szeretnek a kenyérnél. Amikor az állatok már elsajátították a rutint, a kutatók elkezdték időnként átverni őket és elcsalni a jutalmukat – az ember megette a kenyérdarabot és a sajtot is. Ezt a csalást kettő másik kiválasztott madár is megfigyelhette.

A kutatók azt találták hogy két nappal a kísérlet után, az átvert madarak már nem voltak hajlandóak cserélni az őket átverőkkel, helyettük azokat részesítették előnyben akik velük jól jártak el vagy eddig még nem cseréltek velük. A cseréket megfigyelő madarak nem mutattak semmi különösebb preferenciát senkivel szembe. Még két hónappal a kísérlet után is csupán egyetlen holló volt hajlandó az őt átverő emberrel üzletelni. Ez jól mutatja hogy a hollók képesek felfogni, amikor becsapják őket és ezt képesek is emberekhez kötni, akár hosszú időn keresztül is.

Ez a képesség kifejezetten hasznos lehet a vad madarak körében is, akiknek szociális lények lévén fontos tudniuk melyik társuk viselkedik bűnös módon.

Forrás: sciencedirect.com | Kép: Doug Dance

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.