A Holocén időszakban nem a mai átlag-hőmérséklet a legmelegebb

Egy nemzetközi kutatócsapat Kanada északi részén lévő szigetekről – még a 80-as években gyűjtött – jég mintákat vizsgálva arra jutottak, hogy a Holocén (jelenkorban is tartó) időszakban nem a mai a legmelegebb hőmérséklet.

Ezen felül a kutatók példátlan hőmérsékleti változásokról számoltak be az elmúlt fél évszázadra visszatekintve. A tanulmány szerzői arra is igyekeznek választ adni, miért van ez. Ennek a változásnak a megértése fontos lehet abban, hogy jobban megértsük a bolygónkon zajló globális felmelegedést.

Már korábbi bizonyítékokkal megmutatták, hogy a globális felmelegedés a világ különböző részein eltérő mértékben zajlik – a legnagyobb változás a sarkvidéken történik. Ahogy a bolygó melegszik a kutatók úgy keresik a múltbeli példákat, hogy meg tudják mondani mire számíthatunk a jövőben. A jelenlegi tanulmányban a kutatók arról számoltak be, hogy a hőmérséklet a legutóbbi jégkorszakot követően – 8000- 11000 évvel ezelőtt – a hőmérséklet enyhén magasabb volt a mainál, így más már létező tanulmányok segítségével meghatározható lehet ennek a változásnak a hatása a bolygóra.

A vizsgált jég minták az Ellesmere Szigeten lévő Agassiz jégsapkáról származnak. A mintákat több évtizeddel ezelőtt gyűjtötték be, de a megvizsgálásukra eddig anyagi okok miatt nem volt módjuk. A minták közül voltak amelyek a felszín alatti több kilométeres mélységből származnak, ezzel betekintést engedve a múltba. A kutatók megmérték, hogy a jégnek mekkora része olvadt el és fagyott újra és a bennük található oxigén izotópokat is megvizsgálták, hogy többet tudjanak meg a kialakulásukkor  jelen lévő levegő állapotáról.

A csapat kutatói két különböző eljárást használtak ezzel igazolva a felfedezésük valódiságát és arról is beszámolnak, hogy ez a felfedezés további bizonyítékkal szolgál arról, hogy a globális felmelegedésben az emberi faktor fontos szerepet játszik – mivel a korábbi természetes eredetű felmelegedés sokkal lassabban zajlott le.

A kutatók szerint az előző jégkorszakot követő időszak behatóbb vizsgálata és a jelenlegi viszonyok összehasonlítása segíthet abban, hogy pontosabb képet kapjunk a jövőbeni változásokról.

Forrás: pnas.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.